Belföld | MTVA közlemény sajtószabadság
2012. november 20. 17:29

Szerzőtársak a Kunigunda úti drámában

Ha valaki azt hinné, hogy az újabb Kunigunda úti botrány az MTVA magánakciója, téved. Ők csak szerzőtársak. A tüntetők ellen bevetett ócska trükköket tevékeny és olajozott hatalmi összjáték tette lehetővé.

A Halottak Napja éjszakájára időzített első akció után a parlament Kulturális és sajtó-, valamint az Emberi jogi bizottságában kezdeményeztük az ügy napirendre vételét. Ennek nyomán a két bizottság tagjai írásos tájékoztatást kaptak az MTVA vezérigazgatójától. Ebből kitűnik, hogyan mozdultak meg a közember számára elérhetetlen gyorsasággal, teljes csendben a hatalmi szervek. A Lektorátus szeptember 13-i, pénteki hozzájárulása után a pénteket követő első munkanapon, hétfőn, szeptember 17-én a kerületi főépítész már írásba is adja támogató állásfoglalását a 30 méter hosszú, kordon pótló üvegszobor felállításához. Nemigen akad állampolgár, akinek építési ügyét egyetlen munkanap alatt el is intézik! Az MTVA szeptember 24-én benyújtja az építésről szóló kötelező bejelentést az illetékes önkormányzati osztályhoz. És láss csodát! Másnapra, szeptember 25-re meg is születik az engedélyt jelentő nyilvántartásba vétel. 15 napon belül ugyan lehetne fellebbezni, de nem tudni, ki és hogyan értesült erről, így október 8-án a döntés hatályba lép. A polgármester pedig október 30-tól január 31-ig szóló közterület-használati engedélyt ad.

A BRFK ennél is jobban siet. Egyenesen visszamenőleges hatályú intézkedést hoz: október 31-én, tehát a munkaszünet előtti utolsó napon kelt döntésében már október 30-tól szóló forgalomkorlátozást rendel el a székház előtt, ráadásul úgy, hogy a jelzőtáblákat már 48 órával az október 30-i dátum előtt kellene elhelyezni.

Hát csoda ezek után, hogy a tegnap esti újabb botrányra odavezényelt szerencsétlen rendőrök teljesen tanácstalanok, és leginkább nem avatkoznak bele semmibe? A demonstrálók elüldözése azonban sem először, sem másodszor nem történhetett volna meg, ha a hatalom valódi birtokosai nem szentesítik előre az akciókat, és nem ösztönzik a különböző szerveket a villámsebes, akár visszamenőleges döntéshozatalra.

Az MSZP szükségesnek tartja, hogy a bizottságok, miután a demonstrálóktól is tájékoztatást kérnek, haladéktalanul tűzzék napirendre az immár két Kunigunda úti botrány megtárgyalását.

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi bizottság tagja

Mandur László,
a Kulturális és sajtóbizottság tagja