2012. május 15. 11:58

Szétvert intézmény, cserbenhagyott munkavállalók – Mi lesz veled MTI?

A Magyar Távirati Irodát is elérte az Orbán-kormány központosítási ámokfutása, ennek következtében júniustól megszűnik az MTI önállósága, amelyet a közmédiában egyedüli szervezetként az elmúlt két évben sikerült megőriznie.

Mint emlékezetes, az MTI dolgozói áprilisban nyílt levélben fordultak Szalai Annamáriához, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökéhez az MTI önállóságának megőrzése érdekében. Az MTI idei költségvetését a korábbi 2,5 milliárd forintról 1,3 milliárd forintra csökkentették, így financiálisan már eleve ellehetetlenítették önálló működését.

Mindennek fényében nem csodálkozunk azon, hogy 120 olyan dolgozót helyeznek át a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz, akik zömében a híreket készítő tudósítók és újságírók.

Az MTI-nél maradó 49 dolgozó munkajogi védelme nagymértékben meggyengül, szakmai függetlenségüket elvesztik, és az Orbán-kormány kézivezérelt hírgyártó központjának lesznek alárendelve.

A Magyar Szocialista Párt Sajtótagozata határozottan elítéli az MTI önállóságának felszámolását, amellyel az Orbán-kormány egy 1881-ben alapított nemzeti kincset rombol le, ahogy azt példának okáért a 66 éven át működő Malévval is megtette.

Felháborítónak tartjuk, hogy miközben a közmédiában nézhetetlen és nézetlen műsorokra adnak haveri cégeknek százmilliókat, addig a másik oldalon nem jut pénz a hiteles tájékoztatást biztosítani hivatott nemzeti hírügynökségre.

Kiállunk a közmédiában dolgozó, a pártatlan tájékoztatást, a szakmai hitelességet szem előtt tartó újságírók és médiamunkások mellett, és továbbra is kiemelt figyelemmel kísérjük az egyre aggasztóbb és felháborítóbb eseményeket, amelyek a magyar közmédiában zajlanak.

Végh Edvárd,
az MSZP Sajtótagozatának elnöke