mszp.hu | Belföld
2021. január 25. 17:36

Szigetszentmiklósi botrány – törvény biztosítsa a jövő nemzedékeinek jogait!

Magunk és gyermekeink számára is biztosítani kell Magyarország élhetőségét, ezért szükséges egy, a hasonló károkat megelőző jelzőrendszer kiépítése – figyelmeztetett hétfőn közzétett, a helyszínen készült videójában Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Nagy János, a település polgármestere és Stefanik Zsolt, az MSZP választókerületi elnöke.

A polgármester tájékoztatójában elmondta, a covid mellett sajnos egy súlyos környezetszennyezéssel is szembe kellett néznie a városnak. Mint ismeretes, 2020 végén több ízben olajszennyezés történt a településnél. „Valaki felelőtlenül 5-6 köbméter olajat engedett a kifolyónál egyenesen a vízi élővilág közepébe, majd pedig december 30-án az átemelőhöz is olajat öntöttek”.

Nagy János hozzátette, szerencsére a Vízügyi Igazgatóság és az önkormányzat hathatós együttműködésének köszönhetően megoldás született a probléma kezelésére, de sok év, mire a terület magához tér.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke elmondta, az országban egyre többször fordul elő az ehhez hasonló súlyos, akár kútmérgezőnek is nevezhető bűncselekmény. „Az országból mind gyakrabban értesítenek minket, az MSZP-t arról, hogy egyesek úgy gondolják, nem ártalmatlanítani kell a veszélyes hulladékot, hanem a folyóinkba, tavainkba vagy éppen a földbe kell belepumpálni ezeket. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a jövő nemzedékei számára megmentsük, megvédjük az egészséges környezetet!” – emelte ki Kunhalmi.

Az MSZP társelnöke elmondta, jövő héten az Országgyűlésben kezdeményezni fogja a Jövő Nemzedékek Szószólója évek óta benyújtott javaslatainak sürgős elfogadását és törvényre emelését, hogy az önkormányzatoknak legyen forrásuk a jövő nemzedékeit érintő sürgős feladatok megoldására.

Stefanik Zsolt bejelentette, egy olyan új szenzoros jelzőrendszer kiépítésén dolgoznak, amely időben jelezné az önkormányzatoknak, ha hasonló károkozás történik.  Mint elmondta, az MSZP kezdeményezésére megvalósuló jelzőrendszer nem lesz önmagában való, ahhoz összefogással más települések is csatlakozhatnak.