mszp.hu | Belföld | ingatlanbotrány
2015. január 29. 08:09

Szigorúbb kereteket az önkormányzati ingatlanértékesítésben - törvényjavaslat és vizsgálat a II. kerületben

Az elmúlt hetekben Budapest belvárosi ingatlanok értékesítésének körülményeitől hangos. A fideszes vezetésű kerületi önkormányzat számos ingatlanon adott túl kérdéseket felvető körülmények között, helyenként nehezen indokolható összegekért, olykor sajátos engedményeket és technikákat alkalmazva. A nyilvánosságra került információk egy része alapján jogi eszközök visszaélésszerű alkalmazására is sor kerülhetett. 

A belvárosi ingatlanbotrányban érintett egyes cégek a II. kerületben lezajlott néhány ingatlanértékesítés körül is felbukkantak. Ezért Őrsi Gergely II. kerületi elnök a mai napon kezdeményezi a II. kerületben a felmerült cégek érintettségével lezajlott ingatlanvásárlások utólagos kivizsgálását. Ha felmerül jogszabálysértés, illetve a jogszabályok, rendeletek visszaélésszerű használatának a gyanúja, úgy a vizsgálat nyomán megteszi a szükséges jogi lépéseket.  
 
A belvárosban zajló események kapcsán két további kezdeményezéssel élünk. Az ingatlanértékesítések körüli problémák visszatérően két jelenség körül csoportosulnak. Egyfelől az értékbecslés átláthatósága, másfelől az egyes ingatlanok bérlőinek törvény, illetve rendeletek által lehetővé tett 30%-os (vagy bármilyen mértékű) vásárlási kedvezmény alkalmazása, valamint ezen jog továbbadása vet fel kérdéseket.
 
Ezért a mai napon kezdeményezzük, hogy a kormány haladéktalanul indítson jogalkotói munkát az alábbi célok mentén:

Az önkormányzati ingatlanértékesítések során alkalmazott értékbecslő folyamatban legyen kötelező minden alkalommal minimum két, egymástól független értékbecslő alkalmazása.
    

A törvény erejénél fogva szülessen meg az önkormányzati értékbecslésekben szerepet vállaló becslők átlátható, nyilvános, interneten mindenki által elérhető Értékbecslői Adatbázisa. Az önkormányzatok csak olyan értékbecslőket alkalmazhassanak sorsolásos kiválasztással, akik ismerik az érintettt terület viszonyait és szerepelnek az Értékbecslői Adatbázisban.
    

Szűkítse a jogszabály az ingatlanok bérlőinek járó 30%-os (vagy bármekkora) kedvezményezési lehetőséget. A 30%-os (vagy bármekkora) kedvezmény kizárólag lakáscélú ingatlanokat lakhatási céllal bérlők számára legyen elérhető, más céllal bérlők számára ne lehessen ezt a kedvezményt alkalmazni.

A fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat körül kirobbant botránysorozat tisztességesen, felelősen gazdálkodó önkormányzatok sokaságát sérti. Mivel a kétharmados kormánypárt parlamenti frakcióvezetője történetesen a belváros volt polgármestere, elvárjuk, hogy azonnal induljon meg a törvényalkotási folyamat az önkormányzati szövetségek és a parlamenti frakciók bevonásával.
 
A kerületi politikusok pedig megteszik a szükséges vizsgálatokat.  
 
Kunhalmi Ágnes,
országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti elnöke
 
Őrsi Gergely,
önkormányzati képviselő, az MSZP II. kerületi elnöke