Északonline
2011. október 27. 17:37

Szigorúbb lenne az uzsorásokkal az MSZP

Módosítanának a Btk. uzsora-bűncselekményekkel kapcsolatos passzusain a szocialisták. Többet kapnának a polgármesterek.

Súlyosabb elbírálás alá essen, ha az uzsora-bűncselekményt hivatalos személy követi el, illetve a hatóságokkal együttműködő, s így további bűncselekmények és bűnelkövetők felderítésében segítséget nyújtó uzsorás csak abban az esetben élvezhessen akár büntetlenséget, ha az általa korábban okozott kárt megtéríti az áldozatoknak. E két kitétel törvénybe foglalását szeretné elérni az MSZP. Minderről dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnökhelyettese számolt be csütörtökön, Miskolcon.

Mint mondta, a téma már csak azért is különösen aktuális, mert a napokban uzsora-bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg, s előbb őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték Beri Tamást, Tornanádaska polgármesterét, aki bár jelenlegi településvezetői mandátumát a januári időközi választáson függetlenként szerezte meg, de 2010. őszén még mint Fidesz-KDNP-s jelölt indult a választásokon.

Dr. Varga László hangsúlyozta: a szocialista kormányok idején már tettek lépéseket az uzsora-bűncselekmények visszaszorítása érdekében, s az Orbán-kormány ilyen irányú törekvéseit is támogatni tudják. Ugyanakkor tartózkodtak a Btk. legutóbbi módosításakor, mert a két fent említett javaslatot tartalmazó módosítókat a kormánytöbbség nem támogatta.

Ismét megpróbálják elérni a szigorítást, remélik, ezúttal a fideszes képviselők is csatlakoznak hozzájuk.