mszp.hu | Belföld, Külföld | kitiltási botrány
2014. október 26. 11:55

Szijjártó Péter megfutamodott

Az Országgyűlés Külügyi bizottságának keddi ülésén megegyezés született, hogy az MSZP képviselői által, az amerikai beutazás korlátozása ügyében kezdeményezett napirendi pont megtárgyalását a bizottság jövő heti ülésére halasztja. A Szocialista Párt képviselői is elfogadták a bizottság elnökének azon javaslatát, hogy a jövő heti ülésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számoljon be ez ügyben is folytatott amerikai tárgyalásainak eredményeiről. 

Ezt a megegyezést felrúgva a bizottság hétfői ülésére Trócsányi László igazságügyi minisztert és Magyar Levente külügyminisztériumi államtitkárt küldi el a kormány. 

Mivel a magyar diplomácia vezetője nem fogadta el a Külügyi bizottság egyhangú meghívását, azaz nem tartja fontosnak, hogy a kormányzati tisztségviselőket is érintő korrupciós ügyben, illetve az amerikai kitiltás ügyében folytatott tárgyalásairól tájékoztassa az Országgyűlés illetékes bizottságát, az MSZP képviselői, illetve a DK képviselője sem vesznek részt a hétfői bizottsági ülésen. Ugyanakkor a Házszabály vonatkozó rendelkezései alapján ismételten kezdeményezik a Szijjártó Péter miniszter meghallgatását az Országgyűlés Külügyi bizottságának ülésén.

Mesterházy Attila
Demeter Márta
a Külügyi bizottság tagjai