mszp.hu | diákmunka Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
2014. augusztus 05. 15:36

Színes önkormányzatok

Halmi József, megyei alelnök a diákmunkával és az ÖNHIKI–vel (önkormányzatok támogatása) kapcsolatban tartotta keddi sajtótájékoztatóját. A képviselő kijelentette, sajnos az önkormányzatok nem egyformák, szín szerint vannak megkülönböztetve, néha politikai, néha személyes okokból.

A kormány által meghirdetett diákmunka a megyénkben nemcsak a diákoknak, a szegény családoknak is lehetőséget biztosított volna – mondta. A diákmunka bizonyos körökben felháborodást keltett, hiszen az igényelt létszámhoz képest jóval kevesebbet kaptak a települések, ahogy ezt a megyei közgyűlésen is jeleztem napirend után kérdésként. Fideszes módon kaptam rá választ akkor is, mint ahogy megyei alelnöktársam is, aki írásbeli kérdést adott be a témával kapcsolatban, a parlamentben. Kijelenthető, hogy a politika mára már a diákok település szintű foglalkoztatását is átszövi – hangsúlyozta a szocialista képviselő.

Varga miniszter úr válaszai Legény Zsolt kérdéseire is nesze semmi, fogd meg jól - mondta. „Legalább 1000 fő, mintegy 400 fő” – idézett a politikus a megyei diákok foglalkoztatásával kapcsolatos válaszlevélből, aki megjegyezte, az is tisztán látszik, hogy fogalma sincs a válaszadónak, mennyi diákot foglalkoztatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Bár rákérdeztünk a települési lebontásra is a diákmunka kapcsán, de megszokhattuk már, hogy a sikerpropaganda nem egyezik az életszerű tényekkel, így kérdésünk megválaszolatlanul maradt… - mondta Halmi József.

Mióta a Munkaügyi Központok, a Járási Hivatalokhoz és Kormányhivatalokhoz tartoznak, sokszor a politikai befolyás dönt. Van olyan település, aki 15 igényelt diák helyett egy főt kapott, és van olyan, aki nem kapott egyet sem - bár ezek a települések, nem Fideszhez közeliek – jegyezte meg a megyei alelnök.

Győrtelken igényeltünk 10 főt, és egyet kaptunk, - amit vissza is mondtunk, mert 10 emberből, ki legyen az azaz egy, akit kiválasztunk- fogalmazott a polgármester, megjegyezve, „számomra szociális helyzetüket tekintve, minden pályázó egyforma volt”.

A szocialista képviselő beszélt a Fidesz-kormány első ÖNHIKI döntéséről is.  Bár ma már nem így nevezi a kormányzat ezt a támogatást, hiszen a Fidesz megígérte a feladatfinanszírozás kapcsán, hogy megszünteti ezt a támogatási formát.  A kormány újra hazudott  – jelentette ki Halmi József. Örültünk korábban – mi, akik keveset kapunk, vagy nem kaptunk – amikor bejelentették a megszüntetés szándékát, mert abban bíztunk, hogy az önkormányzatiság végre tényleg önkormányzatiság lesz.  

A kormány által népszerűsített települések továbbra is jól járnak, azok, akik a kormány támogatását kevésbé élvezik, továbbra is rosszul járnak.

Mivel Győrtelek most nem pályázott a támogatásra, így elfogulatlanul bírálhatok – jelentette ki a polgármester.

Néhol felfedezhető a listán jogosan megítélt támogatás is, akik a felmerülő problémák kezelésére kaptak segítséget, de vannak a listán olyan önkormányzatok is, akik talán így kaptak a választás után a segítségük ellentételezéseként jutalmat – feltételezte.

Halmi József kiragadott néhány települést a listából, mint például Mátészalka, aki évek óta 100 milliókat és most is 70 millió támogatást kapott, vagy Baktalórántháza, aki 30 – 40 milliót kap mindig, majd zárszóként kérdést fogalmazott meg a támogatás bírálói felé:

Nincs egy kormányzati tisztségviselő, aki megvizsgálja azt is, hogy mivel az önkormányzatoknak az adósságát átvállalta a kormány, és átálltak a feladatfinanszírozásra, hogy keletkezhet, egy településnek ekkora hiánya, és van–e ebben felelősség?

Ha Győrtelek gazdálkodása így alakulna, már valószínűleg ellenőrök vizsgálgatnák, „hogyan hordja haza a polgármester a pénzt?!” - jegyezte meg a megyei alelnök. Nem azt mondom, hogy mások ezt teszik, de azért érdekes, hogy ezen az önkormányzatokat támogató listán mindig találunk megkérdőjelezhető tényeket. Sajnos a politika ebből a támogatási rendszerből sem vonult ki! – összegezte a megyei alelnök az általa elmondottakat.