Színjáték a Beregben kormány módra

A szerdai kihelyezett kormányüléssel Vásárosnaményban a kormány kipipálta a hátrányos helyzetű régiók gondjait. Orbán Viktor, miniszterelnök úr által feltett álkérdések a minisztereinek, és az arra adott látszatválaszok sajnos nem a beregi térség és megye érdekeit, hanem a kormánypropagandát szolgálta.

Egy olyan színjátéknak voltunk a tanúi, ahol a miniszterelnök nem a lényegi kérdéseket tette fel, ezért a miniszterek és az államtitkár nem a lényegre válaszoltak.  – hangsúlyozta Tukacs István, országgyűlési képviselő, és dr. Legény Zsolt, megyei alelnök, a Vásárosnaményi VK elnöke.

Ha a miniszterelnök komolyan gondolja a kérdéseit – mondta Tukacs István – akkor, egészen más kérdéseknek kellett volna elhangzania tegnap.

- Ha vállalkozások letelepedésére kell lehetőséget teremteni a beregi térségben, akkor a fejlesztési miniszterének és a külgazdasági kapcsolatokkal foglalkozó államtitkárnak az alábbi kérdést kellett volna feltegye: Amikor a kormány stratégiai megállapodást kötött bizonyos multinacionális vállalatokkal, akkor ezek a megállapodások tartalmazták-e, hogy beruházásaiknak egy részét, vagy  nagy részét a hátrányos helyzetű régiókban, nevezetesen Sz.-Sz.-B. megyében kell befektetniük.

- Amikor a miniszterelnök kérdést intézett a miniszterének, hogy a közhasznú foglalkoztatás rendben van-e? Erre a válasz az volt, hogy nincs ezzel semmi probléma. A helyes kérdés a következő lett volna:  Miért nincs közhasznú foglalkoztatás pályázat március végéig? Miért ítélték a munkanélküliek és a közhasznú foglalkoztatásban lévőket arra, hogy a 47.000 Ft-os jövedelmet is 3 hónapig nélkülözzék? Miért nem írta ki a kormány a közfoglalkoztatásra a pályázatokat? Van-e olyan helyzet, amikor a fizetéseik csúsznak a közfoglalkoztatottaknak?

- A helyes kérdés a fejlesztési miniszterhez az lett volna: Vajon kik voltak azok, akik az autópályák az alsóbbrendű utak és a Tisza híd felújítását elkezdték, és ezért eredményesen lobbiztak?

- A miniszterelnök helyes kérdést tett volna fel Szijjártó Péternek, a külgazdasággal foglalkozó államtitkárnak:   Vajon előkészületben vannak-e, és milyen stádiumban Ukrajnával, Romániával, Oroszországgal azok a megállapodások, amely a határ menti térség előnyeit hivatná szolgálni, a vállalkozások fellendítéséhez adna segítséget és vállalkozási együttműködést hozhatnának?

- Fazekas miniszter úrnak, aki az agrárügyekkel foglalkozik, a helyes kérdés az lett volna: Az almatermesztés eléggé általános témája helyett, hogy a mezőgazdaságban miért kell megsarcolni az őstermelőket? Miért kell szolidaritási járulék  fizetésére kötelezni őket? Miért kell a nehéz sorsú mezőgazdaságból élő őstermelőkkel megfizettetni a munkanélküliség gondjait?

- Helyes lett volna továbbá megkérdezni: Megszülettek-e azok az intézkedések, amelyek a 2014 utáni időszakban a gyümölcstermesztők részére elfogyó támogatásokat valamilyen forrásból pótolják. Illetve, vajon mi a helyzet azokkal a dohánytermesztőkkel, akiknek a támogatásai jelen pillanatban kérdésesek.
 
- Amennyiben Czomba államtitkár úr vette a bátorságot és humorizált a kórház helyzetével kapcsolatban, mármint hogy ott minden rendben van.  – emlékeztette a sajtó nyilvánosságát Tukacs István képviselő, a miniszterelnöknek fel kellett volna tenni a következő kérdéseket: A Szatmár-Beregi kórházban hányan vannak olyanok, akik nyugdíjba kényszerülnek ezeken a területeken, és ezáltal, az ellátás biztonsága kerül veszélybe? Ha a kórházat is magába tömörítő holding adósságokkal küszködik, akkor ennek mi a következménye a Szatmár - Beregi kórház számára, szűnnek-e meg ellátási formák, számíthatnak-e leépítésekre?

- Miniszterelnök megkérdezhette volna a belügyminisztert, miközben az önkormányzatok adósság elengedésével kampányolnak most, azok közül az önkormányzatok közül hány önkormányzat vezető vett fel jutalmat.  Hogy, van az, hogy a kormány adósságot enged el, közben az önkormányzati vezetők jutalmakat vesznek fel?

- Nagyon helyes kérdés lett volna feltenni Pintér miniszter úrnak azt, hogy, ha két hét alatt közbiztonságot ígért, akkor ebben a térségben miért növekszik különösen a megélhetéshez kapcsolódó bűnözés mértéke, és a bűnesetek száma?

- Megkérdezhette volna, hogy vajon biztosítva van-e a legelesettebbeknek a téli fűtése? Hány önkormányzat kapott a kormányzati lehetőségből és hány ember részesült ilyen juttatásban?

- Az a miniszterelnök, aki messziről jött idegenként érdeklődik a határokon keresztüli csempészet iránt, különösen tekintettel az alkoholra, cigarettára, benzinre, gázolajra. Feltette-e a kérdést, az illetékes miniszternek, hogy a dohány árusításának korlátozása, ennek államosítása, a jövedéki adó emelése, az mennyiben élénkíti a határ menti csempészetet?

Lett volna itt mit kérdezni az általánosságokon kívül. Ha a kormány komolyan gondolja, hogy a hátrányos helyzetű térségekkel foglalkoznia kell, akkor valóságos kérdéseket tett volna fel. Ezért kár volt Budapestről ide lefáradni. Kár volt megünnepeltetniük magukat azon a hídon, amelynek a tervezését és a kivitelezését a szocialista kormány indította el. A tegnapi kormánylátogatás más tollával ékeskedő szemfényvesztés volt – jellemezte dr. Legény Zsolt is a történteket, aki a sajtó nyilvánossága előtt elmondta, az M3 – as autópálya törvénymódosítást, bár 2008 – ban meg sem szavazták a fideszes képviselők, mégis el tudott jönni a miniszterelnök úr tegnap Őrig autópályán. A II. Rákóczi Ferenc híd szintén a szocialista kormányzás eredménye. Míg a térségben a foglalkozatás területén meghatározó szerepet betöltő Berwin Ruhagyár 600 dolgozójának munkahelyét a válság évében is meg tudtuk menteni lobbi tevékenységünkkel, addig mára a ruhagyár helyzete csak romlott.

2014 – ben az MSZP alternatív javaslatot kíván nyújtani az itt élők számára, mely komplex programmal fogja szolgálni az elszenvedett hátrányokból való kitörést. – hangsúlyozta az alelnök.