mszp.hu | Belföld
2020. április 10. 12:25

Szinte mindenkit átver a kormány

Szinte mindenkit átver a kormány
A szakszervezeteket, a munkavállalókat, a településeken élő magyar embereket, a diákokat, a nyugdíjasokat – mindenkit csak üres ígéretekkel hiteget a kormány tettek helyett, mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese reagálva Orbán Viktor húsvét előtti, félreértelmezhető csütörtöki tájékoztatójára.

Harangozó Tamás csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként elmondta, érdemes különválasztani, amid mond a kormány, attól, amit tesz. „Már 100.000 körül van a koronavírus-járvány miatt munkanélküliekké vált emberek száma, összeadva az eddigi 200.000-rel, az már 300.000 ember, ami nyilván családokat is jelent. Nekik még csak nem is mond semmit a kormány. Európa legrövidebb, legkisebb összegű támogatását kapják. (…) A nyugdíjasoknak legalább egy „majd 53. heti nyugdíjat adunk” jellegű szemfényvesztést bedobtak, de megint átverték az országot”.

A szocialista politikus kifejtette, az ellenzéki összefogás mellett a szakszervezetek tudják csak képviselni a közel 3 millió, így vagy úgy, de reménytelen helyzetbe került embert, de a kormány őket is becsapta az elmúlt napokban is. „A bérkiegészítések kapcsán az emberek láthatóan szeretik hallani a 70%-ot, mert nem tudják, hogy ez nem olyan, mint például a németeknél a 70%, hanem maximum 35%-ot jelent effektíve, de inkább 20-at, vagy 15-öt. Ez óriási különbség!” – hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kitért arra is, hogy Orbán Viktor mindössze pár órával a húsvét kezdete előtt tett bejelentése a polgármesterek jogköreiről szerinte nehezen értelmezhető a megfelelő részletek nélkül. „Most sem tudjuk, mert nem látjuk leírva, mit is jelentett be pontosan a miniszterelnök úr például csütörtök délután fél 5-kor? Leírva látta már valaki? Ki fogja leírni, hiszen reggel már Nagypéntek van!”

A tájékoztatás hiányosságait taglalva Harangozó Tamás a hamarosan aktuális érettségi körülményeinek ügyét is érintette. „Egy héttel ezelőtt elmondtuk, milyen variációk jöhetnek szóba: vagy szóbeli, vagy írásbeli, de a kettő együtt nagyon veszélyes. Nem vagyunk elégettek, mert azt ígérték a fiataloknak, hogy húsvét előtt megkapják a választ, de ez nem az.

A kormány talán majd a jövő héten dönt. Ha csak írásbeli lesz, nekünk nagyon konkrét feltételeink vannak: a vizsga lényege legalább olyan fontos, mint a biztonság! Sok a tíz ember egy teremben, és szükséges, hogy mindenhol maszk és fertőtlenítő legyen. Ezt az ország bármely pontján, Budapesten vagy vidéken, a kormánynak biztosítania kell, hiszen ez most legalább olyan fontos, mint az, hogy mik lesznek a tételek”!

Kapcsolódó párttagok