Színvonalesést okozott a kormány felsőoktatás-politikája

Az MSZP szerint a pénzkivonás színvonalesést és működési problémákat okozott a felsőoktatásban, így a kormánynak ott nem életpálya-, hanem életben maradási modellt kell kidolgoznia.

Hiller István volt oktatási miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a 2010-es kormányváltáskor 186 milliárd forint volt a felsőoktatási költségvetés, mostanra viszont csak 123 milliárd. Azt ígérte, ha a szocialisták kormányra kerülnek, a 2015/16-os tanév végére visszaadják az ágazatnak a hiányzó 60 milliárd forintot.

A szocialista politikus azt mondta: rossz irányban halad a felsőoktatás átalakítása, a kormányzati politika nem itthon tartja a fiatalokat, hanem növeli a kivándorlók, a külföldön tanulók számát.

Ezt azzal magyarázta, hogy kevesebben juthatnak be egyetemre, főiskolára, mint korábban, 16 - többnyire gazdasági - képzés esetében pedig előre meghatározták a bekerülési ponthatárokat. Az előzetes számítások szerint az oda jelentkezők tizede jut csak be államilag finanszírozott képzésre, a fel nem vett, átlagosnál jobban képzett fiatalok többsége pedig külföldre megy tanulni - fűzte hozzá.

Hiller István szólt arról is, hogy a pénzkivonás az egyetemek és a főiskolák napi működését veszélyezteti, színvonalromlást okozott.

A kormány azt közölte, tízmilliárd forinttal támogatja a legkiválóbb felsőoktatási intézményeket. Hiller István viszont egy birtokában lévő kormány-előterjesztésből idézve azt mondta: mindössze átcsoportosításról van szó, új forrást nem vontak be a felsőoktatás finanszírozásába.

"Ha a közoktatásban életpályamodell kell, akkor a felsőoktatásban életben maradási modellre van szükség" - jelentette ki, hozzátéve: helyeslik a pedagógusbérek emelését, de ugyanilyen fontos a felsőoktatás működési nehézségeinek orvoslása is.

Az MSZP-s képviselő arról is beszélt, hogy a felsőoktatási államtitkárság új stratégia kidolgozását ígéri őszre. Szerinte ezzel beismerték, hogy a másfél éve elfogadott felsőoktatási törvény használhatatlan. A pénzkivonás miatt azonban egy új stratégia sem lesz működőképes - hangoztatta Hiller István, felszólítva a kormányt, hogy stratégiagyártás helyett a felsőoktatási felvételi gond nélküli lebonyolítására figyeljen.