MTI/mszp.hu | Belföld | szoboravatás Horn Gyula
2014. július 04. 18:39

Szobrot kapott Horn Gyula a XIII. kerületben

Felavatták Horn Gyula egykori miniszterelnök szobrát pénteken Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren.

Tóth József, a kerület szocialista polgármestere beszédében kiemelte: a baloldali Horn Gyula élete során mindig a társadalmi egyenlőségért, az alsó osztályok felemelkedéséért dolgozott, miközben a "szabadság illatát megérezve a határokat feszegetve és tágítva ténykedett egy szabad, igazságos Magyarország megteremtéséért".

Legnagyobb emberi teljesítménye abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte, elsősorban a Német Szövetségi Köztársaságban a legismertebb, és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált - mondta.

Tóth József felidézte, első nagy "nemzetköz sikerét" a keletnémet menekültek előtti 1989-es határnyitás jelentette. Az akkori külügyminiszteri posztot betöltő Horn Gyulát ettől kezdve hősként emlegették. Hazai népszerűségét növelte, hogy egy évvel később, 1990 tavaszán ő írta alá a szerződést a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáráról.

Kijelentette: Horn Gyula egyenes, bátor büszke baloldali volt. Döntései mellett kiállt, és nem tagadta 1956-os szerepét sem. "Akkor sok magyar társához hasonlóan komoly érzelmi hatások alatt kellett döntést hozni, súlyos családi drámák közepette" - fogalmazott Tóth József, hozzátéve: akik egy döntés alapján akarták megbélyegezni Horn Gyulát, elfelejtették, hogy a tudatlan ítélkezés ugyanolyan emberi gyarlóság, mint egy adott esetben meghozott helytelen érzelmi döntés.

Emlékeztetett arra is, hogy Horn Gyula 2004-ben lett a kerület díszpolgára. Állami kitüntetésére nem került sor, mert az erre irányuló kormány-előterjesztéseket két államfő is elutasította - jegyezte meg.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának volt vezetője beszédében az 1989-es határnyitás kapcsán kijelentette: emberek millió lehetnek hálásak Horn Gyulának a bátorságáért. El kell ismerni Horn Gyula nagyságát, ő hitt abban, hogy előre kell lépni és egy közös európai jövőt kell építeni - mondta.

Hangoztatta: együtt kell harcolni azért, hogy Európát ne lepje el újra a nacionalizmus és a gyűlölet.

Hannes Swoboda beszéde végén magyarul mondott köszönetet Horn Gyulának.

Horn Gyula egészalakos portrészobrát Tóth József leplezte le. Ezt követően a jelenlévők - elsőként Horn Gyula özvegye és családjának tagjai - virágokat helyezetek el a szobornál.

Az ünnepségen több mint kétszázan vettek részt, megjelent az MSZP számos politikusa, többek mellett Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, valamint a párt korábbi elnökei: Lendvai Ildikó, Hiller István, Kovács László és Mesterházy Attila.