MTI/mszp.hu
2011. augusztus 16. 18:53

Szociális konzultáció - megalapozottak Jóri kifogásai

Megalapozott Jóri András adatvédelmi biztos határozata, amellyel elrendelte a szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. Az ügyben korábban parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményező MSZP szerint az is aggályos, hogy nem tudni, miként használta fel a kormány a konzultációra elkülönített pénzt.

Az adatvédelmi biztos kedden jogellenes adatkezelésre hivatkozva rendelte el a személyes adatok törlését, és megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis létrehozását. Jóri András szerint a kérdőíven található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, vagyis a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal, és az adatvédelmi törvény által előírt más garanciák sem érvényesülnek.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: megalapozott Jóri András határozata, és az ügyben további aggályok is vannak. Példaként hozta, nem tudni, hogy a kormány miként használta fel a szociális konzultációra szánt több száz millió forintot. Kitért továbbá arra, hogy az MSZP álláspontja szerint a visszaérkezett íveket kutathatóvá kellene tenni, mivel kulcsfontosságú jogszabályok - az új alaptörvény, illetve szociális és munkajogi tárgyú törvények - alapjául szolgáltak.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP korábban parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte a konzultáció finanszírozási hátterének megvilágítására, valamint annak felkutatására, történt-e törvénysértés a kérdőívek adatainak kezelésekor, Nyakó István elmondta: az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy szükség van a bizottságra. Arra a felvetésre, hogy a Jobbik korábban azt szabta támogatásának feltételül, hogy az úgynevezett Kubatov-listák ügyét is vizsgálják, a szocialista politikus elmondta: ha a testület olyan tényeket tár fel, amelyek ezt megalapozzák, nem zárkóznak el attól, hogy a vizsgálatot "a Kubatov-listák" ügyére is kiterjesszék. Hozzátette: reméli, hogy a kormánypártok támogatják a vizsgálóbizottság felállítását, és így a tisztánlátást "ebben a rendkívül nyugtalanító ügyben".

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) Jóri András határozatára válaszolva azt közölte: kezdeményezi az ombudsmani határozat bírósági felülvizsgálatát, és "visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket". Orbán Viktor május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indít. Az 1 millió 140 ezer válasz alapján megszületett eredményeket a miniszterelnök július 4-én ismertette a parlamentben.