2012. szeptember 08. 11:42

Szociális szellempark

Ócsán idén már biztosan nem épül lakópark. Se adóspark. Se szociális, se másmilyen. Se magánberuházásban, se közmunkában. Az MSZP továbbra is azt mondja: ami nem kell, azt nem kell erőltetni!

Akiknek továbbra is nehézséget jelent jelzáloghitelük törlesztése, rendelkezésükre áll az árfolyamgát és a NET – állítja Matolcsy György minisztériuma: az NGM természetesen a devizahitelesek problémáját is megoldottnak tekinti.

A nemzetgazdasági tárca tegnapi közlése szerint a kormány idén januárban kibővítette a NET hatáskörét. Arról már nem szólt az NGM, hogy az eszközkezelő eddig összesen 8, azaz nyolc lakást vásárolt, annak ellenére, hogy csak az idén több milliárd forint költőpénzt kapott. Ez – amellett, hogy a 8 lakásról sincs információ – felveti a kérdést: mire költik a Nemzeti Eszközkezelő Társaságnál az odapumpált pénzt?

Továbbá: hol van a szeptemberre ígért magáncsőd intézményének bevezetése? Mikorra tervezi a kormány az Ócsára álmodott szociális lakópark átadását, amely – ahogy az várható volt – idén már biztos nem fog felépülni, sőt talán épülni se. Netán a 2014 tavaszán esedékes választásokra várnak? Azt azért nem kellene…

Nem, mert ma már több a nem fizető hiteles, mint a fizető. Mintegy 438 millió eurónyi devizahitel-állományon áll fenn 90 napon túli késedelem, és a szabad felhasználású hitelét szintén legalább három hónapja törleszteni képtelen 144 ezer adós gondjára nincs megoldás.

A szocialista párt azoknak a családoknak az oldalán áll, akik az Orbán-kormány becsődölt gazdaságpolitikájának köszönhetik, hogy mára se munkájuk, se otthonuk, se reményük nem maradt. Az ő érdekükben kezdeményeztünk egyeztetéseket, megoldásként pedig a devizahiteles családok megsegítésére tett parlamenti komplett javaslatunk is a kormány rendelkezésére áll.

Ami pedig az ócsai szellemparkot illeti: ami nem kell, azt nem kell erőltetni. A bajba jutott embereknek elsősorban tisztes megélhetésre, kiszámítható életkörülményekre van szükségük, nem pedig egy szociális gettóval való üres ígérgetésre!

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese