Szociális temetkezés: 'A kormány elképzelése megalázó'

A Fővárosi Közgyűlés május 29-i ülésén hallgatja meg a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI) tavalyi éves elszámolását. Ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban a szocialista frakció kérni fogja a közgyűlést, hogy mint a BTI tulajdonosa mondjon véleményt a kormány szociális temetkezésekre vonatkozó javaslatáról, jelentse ki, hogy nem ért egyet a benne foglaltakkal, valamint kérje a belügyminiszert, hogy vonja vissza azt.

Lendvai Anna, az MSZP-frakció szociálpolitikusa a 168 Óra online-nak elmondta, hogy felháborítónak tartja a javaslatot, véleménye szerint aki ezt kitalálta, annak fogalma nincs, hogy mit jelent a szociális szó.

– A Fidesz most sem okozott meglepetést, a kormány eddigi tevékenysége alapján belefér a gondolat, hogy az emberek támogatás helyett egy sírhelyet és egy ásót kapjanak – mondta Lendvai. – Mintha fogalmuk nem lenne, hogy mit jelent valakit elveszíteni.

Lendvai szerint a javaslat alkotói nem vették figyelembe, hogy ma már teljesen más az emberek viszonya a halottakhoz, a temetéshez, valamint azt sem, hogy attól, hogy valaki szegény, az érzései nem változnak, ha elveszíti egy hozzátartozóját.

A politikus szerint az egész elképzelés nagyon megalázó azzal együtt, hogy a mostani tervezet szerint mindazok, akik szociális temetésben részesülnek, a temetőkben is külön parcellában helyeznék el őket, hogy még haláluk után is jól látszódjon a megkülönböztetés.