Szociális tűzifa: valódi segítség kell!

A miskolci szocialisták szociális tűzifa-támogatási javaslatának hírére Kriza Ákost is megérintette a karácsony melegsége, s hirtelen ötlettől vezérelve tűzifaosztásba kezdett. A dolog szépséghibája, hogy a fideszes polgármester valószínűleg félreértette az MSZP kezdeményezését: mi nem médiaeseménynek szántuk javaslatunkat, ahol a közpénzből fizetett hivatalosság jóságos Mikulást játszhat, mi azt szeretnénk elérni, hogy valódi segítséget kapjanak a rászorulók.

A helyzet ugyanis az, hogy amit Kriza Ákosék művelnek, az kevés. Az semmi. A szociálisan nehéz helyzetben lévő, fával, szénnel tüzelő miskolci családok közül ugyanis így csak nagyon kevesen kapnak támogatást: 200 család, családonként 5 mázsa fát. Ez a mennyiség körülbelül másfél-két hétig oldja meg a rászorulók egy csekély részének gondjait.

De mi nem ezt javasoltuk. Mi azt javasoltuk, hogy Miskolc városa saját hatáskörben nyújtson tűzifa-támogatást minden olyan miskolci család számára, akik szénnel, fával tüzelnek, s lakásfenntartási támogatást kapnak. Ők ugyanis nem részesülhettek a rezsicsökkentésben, nekik a gázár-csökkentéssel nem lett olcsóbb fűtés.

Egyebek mellett ezért is kezdeményeztük, hogy még karácsony előtt rendkívüli közgyűlésen döntsön erről Miskolc önkormányzata. Ezt december 12-én indítványoztuk, ám azóta semmit sem lépett a fideszes városvezetés. Pedig az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata azt mondja, hogy a közgyűlést a polgármesternek 15 napon belül össze kell hívnia.

Az óra ketyeg, egyre kevesebb az idő karácsonyig, várjuk a közgyűlési meghívót. Jó lenne, ha a városvezetés végre megértené: az embereknek segítségre van szükségük, nem pedig látszatintézkedésekre.
 
az MSZP miskolci szervezete