2012. június 14. 10:26

Szociális vállalkozásokkal a válság ellen

A szociális vállalkozások támogatásának a fontosságára és a belső piac hiányosságainak a kiküszöbölésére hívta fel a figyelmet Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az "Út a munkahelyteremtő fellendülés felé" című parlamenti állásfoglalás szerda esti plenáris vitájában.

"Riasztó a munkanélküliség Európában. A fiatalok mellett más sérülékeny társadalmi csoportokat is sújt: az időseket, sőt, sokszor már a 45-50 éveseket, a nőket, akiknek gyermekük van, a fogyatékossággal élőket, a kisebbségekhez tartozókat" - mondta felszólalásában Göncz Kinga.

A helyzet javítását célzó javaslatok közül a szocialista képviselő a szociális vállalkozások támogatásának a fontosságára hívta fel a figyelmet. "Ezek a szociális ellátásban, egészségügyben tevékenykedő vállalkozások jelentős szerepet játszanak a válság társadalmi következményeinek az enyhítésében. Európai szintű keretszabályozással, a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésük egyszerűsítésével, az oktatási, képzési, lehetőségeik kibővítésével kell támogatnunk őket" - tette hozzá.

Ugyancsak sürgető a belső piac működési hiányosságainak a kiküszöbölése - hangsúlyozta Göncz Kinga. A szakképzettségek kölcsönös elismerése, a nyugdíjak hordozhatósága, a társadalombiztosítási ügyintézés megkönnyítése, a diszkriminációmentesség tiszteletben tartása elengedhetetlenek ahhoz, hogy jól működjön a belső munkaerőpiac, és a szabad munkavállalást a szociális jogok garantálása kísérje.