2012. szeptember 28. 14:18

Szociális válság Heves megyében

A kormány, a kormánypárti politikusok visszamentek a 19. századba, azzal a nézetükkel, hogy a szegények hibásak, bűnösek azért, hogy ők szegények. A lakossághoz való efféle kormánypárti hozzáállást az MSZP részéről visszautasítjuk. Az elmúlt két év dilettáns fideszes politikája szociális válságot idézett elő – kezdte pénteki, Korózs Lajossal Egerben tartott sajtótájékoztatóját dr. Sós Tamás.

A jóléti juttatásokat vagy elvették, vagy minimálisra csökkentették. Heves megyében is rendkívül rossz a helyzet: aki szegény volt, még szegényebb lett, kiszolgáltatott helyzetbe került a lakosság. Ez rendkívül súlyosan érinti a megye déli és északi részén élőket, de napjainkban már a nagyobb városokban is csak elvétve lehet munkát találni – folytatta az szocialista országgyűlési képviselő.

Mint elhangzott, rohamosan nő a mélyszegénységben élők száma: Heves megyében minden harmadik ember mindennapi megélhetési gondokkal küzd.

A két politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a közmunkásoknak nem adják meg a minimálbért, az is aggasztó, hogy a fiatalok, a pályakezdők nem tudnak elhelyezkedni, így folyamatos az elvándorlás a térségből, főleg külföldre. A fiatalok nagy számban immár nem hazánkban keresik a boldogulásukat.

Korózs Lajos, az MSZP Országos Elnökségének tagja kiemelte: siralmas állapotok uralkodnak Heves megyében, például a munkanélküliség 11 százalékkal nőtt egy év alatt, így ma már 14,4 százalékos ez a ráta a megyében.

- Besenyőtelken 15,2; Egerbaktán 20 százalékot meghaladó, Szúcson 25 százalékos a munkanélküliség, és a megyében 125 ezer körüli azoknak a száma, akik napi kapcsolatban vannak a megyei munkaügyi központtal és kirendeltségeivel. A kormány ma bejelentette, hogy megváltoztatja a gázár képzését, így az új számítás szerinti tarifa már jövő eredményez egy 10 százalék körüli drágulást – folytatta Korózs.

Elhangzott, jövőre és már a télen is soha nem látott mértékű drágulás várható: a kenyér ára akár a 320 forintos kilónkénti ára is elérheti, de az egy év alatt 32 százalékot drágult tojás is több mint 50 forintba fog kerülni.

- Amihez a kormány segélyplafonként kíván bevezetni, azt nem segélynek hívják, hiszen sem az álláskereséshez, sem a gyermekneveléshez köthető állami támogatások nem segélyek, hanem előzőleg a munkavállaló által fizetett járulékok, ill a társadalombiztosítási jogviszony alapján járó juttatáshoz köthető támogatások – zárta a sajtótájékoztatót Korózs Lajos.

A Magyar Szocialista Párt a Kelet-Magyarország Program keretében a feszültségcsökkentés, felzárkóztatás, munkahelyteremtés politikáját kívánja megvalósítani kormányra kerülve 2014-től, amikor európai uniós források hatékony bevonásával kívánjuk folytatni a most megrekedt fejlesztéseket is.