Külföld | tunisz szociális világfórum nőtagozat
2013. március 28. 08:50

Szociális Világfórum Tuniszban

Az arab világ megújulása egyenlő és igazságos társadalomhoz kell, hogy vezessen.

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is részt vett a Tuniszban megrendezett Szociális Világfórumon, amelyre arab országban első alkalommal került sor. Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető politikus szerint érthető, ha az arab országok átalakulásuk során a saját útjukat kívánják járni, de végeredményként csak igazságos és egyenlő esélyeket biztosító társadalmi rendszer fogadható el.


 
A „nőjogok progresszív megközelítésben” elnevezésű műhelybeszélgetésen Gurmai Zita a nők jogi és gazdasági függetlenségének megteremtéséhez az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést, az egyenlő munkaerő-piaci elbánást, a munka és a magánélet összeegyeztetését segítő, családbarát munkakörülményeket, valamint a szexuális és reproduktív egészségügyi jogok biztosítását nevezte a legfontosabb célkitűzéseknek.
 
A demokratikus átalakítások során, a közép- és kelet-európai országok a nyugati világ modelljét választották. Azonban az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint, az arab országok nem követik ezt az utat, hanem nemzeti hagyományaikhoz igazodó rendszer felépítésébe kezdtek. Az európai modellel szembeni bizalmatlanságuk feltehetően a megdöntött rezsimeknek nyújtott, korábbi európai támogatásból fakad. Ám fontos, hogy a saját útjukat járó arab országokban is olyan előremutató társadalmi, politikai és gazdasági rendszer alakuljon ki, amely egyenlő esélyeket biztosít nőknek és férfiaknak, biztosítja a nők gazdasági és jogi függetlenségét, és arányos részvételüket a politikai és gazdasági döntéshozatalban. Hiszen „egy társadalom nők nélkül nem kevésbé feminista, hanem kevésbé emberi” – idézte Gurmai Zita Mary Robinson, korábbi ír miniszterelnök szavait.
 
„Számos nőjogi aktivistával találkoztam – többek között Tunéziából, Líbiából, Marokkóból –, és minden alkalommal lenyűgöz elkötelezettségük, határozottságuk. Az arab világ megújulási folyamata csak velük képzelhető el” – mondta Gurmai Zita.