Szocialista Internacionálé: Horn tevékenysége az európai történelem ré

Horn Gyula politikai előrelátása Közép- és Kelet-Európa átalakulásának meghatározó időszakában gyakorolt jelentős hatást Magyarország politikájára és a szélesebb értelemben vett európai politikai közegre - írja a néhai magyar miniszterelnök halála alkalmából Londonban kiadott megemlékezésében a Szocialista Internacionálé.

A szocialista és szociáldemokrata pártok globális tanácskozó fóruma szerint ma már az európai történelem része Horn Gyula szerepe a berlini fal leomlásában és Németország ezt követő egyesülésében.

A szervezet - amelynek a héten elhunyt magyar politikus korábban alelnöke volt - kiemeli megemlékező nyilatkozatában, hogy 1989-ben, Németh Miklós kormányának külügyminisztereként Horn Gyula állt azon döntés mögött, amelynek alapján annak idején megnyílt az út Magyarországon keresztül a nyugatra tartó keletnémetek előtt. A Szocialista Internacionálé szerint ez meggyorsította a berlini fal leomlását.

A szervezet tisztelettel emlékezik Horn Gyulára, és elismeréssel adózik demokratikus vívmányainak, a Szocialista Internacionálé munkájához nyújtott hozzájárulásának - áll a nyilatkozatban.