2012. május 23. 18:32

Szocialista pártelnökök brüsszeli találkozóján

Az MSZP elnöke és frakcióvezetője, Mesterházy Attila részt vett Brüsszelben az Európai Szocialisták Pártjának vezetői értekezletén, amelyen központi témaként a baloldali és a jobboldali válságkezelés közti különbségtétel volt a hangsúly.

A résztvevők elkötelezettek abban, amit az új francia köztársasági elnök is hirdet: megszorítás helyett sokkal inkább növekedésösztönző lépésekre és munkahelyek teremtésére, a fogyasztás bővítésének programjára kell helyezni a hangsúlyt. Ezen belül a tanácskozás külön fejezetet szentelt a fiatalok munkahelyteremtésének, amely a válságból való kilábalás kulcskérdése.

Ennek érdekében égető szükség van az Európai Befektetési Bank feltőkésítésére és eurókötvények kibocsátására.
Az EU 2020 stratégia fő eleme az energiatakarékosság, a fenntartható növekedés és a környezetvédelem közös ügyként történő kezelése.

A görög válság kezelését olyan kormányra kell bízni, amelyik lépést tud tartani Európával, és amelyik elkötelezett az európai egység fenntartásában. A baloldali vezetők figyelmeztetnek arra, hogy amennyiben Görögország elhagyja az eurózónát, kilép az unióból, annak súlyos és beláthatatlan következményei lesznek Európa más országaiban is.