2012. augusztus 30. 12:55

Szócska-cseppek az egészségügynek

Az MSZP üdvözli a háziorvosok kártyapénzének 14 százalékos emelését. A párt régóta sürgeti, hogy az orvosok béremelése és munkakörülményeik javítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az elvándorlás megálljon, az egészségügyi rendszer pedig ne omoljon össze. De ez csak csepp a tengerben.

A háziorvosi praxisok legnagyobb hányada különösen sanyarú körülmények között kénytelen dolgozni, új praxis gyakorlatilag nem létesül, a háziorvosi kar elöregedett. A most bejelentett lépés enyhíti, de nem állítja meg ezt a folyamatot.

Az emelés miatt nem fog betöltődni az a 171 üres háziorvosi állás, melyet a legfrissebb ÁSZ jelentés tartalmaz. Mert le kell szögezni: a kártyapénz emelése nem béremelés. A háziorvosi praxisok ebből a kártyapénzből fedezik a rezsiköltségeiket.

Ezek azonban az Orbán-kormány beteges gazdaságpolitikája miatt jelentősen megnövekedtek, így a mostani emelés sem fogja teljes egészében fedezni a költségeket. A háziorvosok bére tehát nem emelkedik, csupán a rezsit tudják majd könnyebben rendezni.

Az MSZP emlékezteti a kormányt, hogy az alkalmazottként dolgozó orvosok bérrendezése illetve a kártyapénz emelése mellett, ne feledkezzen meg az országban több helyen nehéz helyzetben lévő, az egészségügyi ellátást biztosító holdingokról, különösen a szabolcsi Egészségügyi Holding Zrt-ről, ahonnan 541 dolgozót bocsátanak el, és minden jel szerint kórházbezárásra is készülnek.

A kártyapénz emelése szükséges, de messze nem elégséges lépés az egészségügyi ágazat megmentésére, a dolgozók itthon tartására, és a közegészségi állapotok javítására. Ez csak csepp a tengerben.

Dr. Garai István Levente,
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi Bizottság tagja