2012. szeptember 07. 09:41

Szolidaritás Jerevánnal

Sopron város legnagyobb városrésze, a közel tízezer embernek otthont adó Jereván lakótelep. Többen emlékeznek rá, hogy több évtizeddel ezelőtt Győr-Moson-Sopron megye partnerségi megállapodást kötött Örményországgal és ekkor kapta a városrész a Jereván nevet. Néhányan emlékeznek az örmény művészre is, aki Sopronban lakott, amikor megalkotta az „Örök barátság szobrát” (kétarcú szobor), ami ma is ott áll a lakótelep kellős közepén.

2005-ben Walter Dezső polgármestersége idején Sopron meghívta Jereván város delegációját, hogy felelevenítsük a régi kapcsolatot és újra működő partnetséget építsünk ki örmény barátainkkal.
Mindezek fényében nem mehetünk el szó nélkül az elmúlt hét legnagyobb nemzetközi felháborodást keltő ügye mellett. A fideszes kormány hathatós segítségével Azerbajdzsánban nem csak hogy szabadon engedtek egy véreskezű gyilkost, de nemzeti hősként ünneplik őt, s ezzel egy régóta parázsló konfliktust sikerült újra lángra lobbantani.

Két lehetőség jöhet szóba ekkora hiba láttán. Vagy ilyen dilettáns emberek kezébe adta a fidesz Magyarország külpolitikáját, vagy ami még rosszabb, az unortodox gazdaságpolitika további ámokfutása érdekében, eladtuk tisztességünket az Azeri dollár milliárdokért.
Orbárn futott már a Kínai pénzek után, kuncsorgott az arab világban támogatásért, de nem maradt neki más csak az IMF. De ő nem kér az európai útból, inkább kelet felé nyit, ahol van gáz és olaj, na meg pénz és hát mi magyarok is „félázsiaiak” vagyunk, ahogy ő fogalmazott. Egy biztos ez a lépés nem EURÓPAI és tovább rontja hazánk eddig se túl fényes nemzetközi megítélését.

Köszönet mindeni józan gondolkodású és jóérzésű soproni polgároknak, akik felemelték szavukat az Örmény népet ért felháborító atrocitás ellen. Többet nem tehetünk innen Sopronból, minthogy együttérzésünkről és szolidaritásunkról biztosítjuk a sokat szenvedett örmény népet és kérjük őket, ne egy alkalmatlan kormány alattomos döntése alapján ítéljenek meg minket, magyarokat.

Kalmár István
MSZP Sopron elnöke