mszp.hu | Belföld
2023. január 03. 10:03

Szolidaritást kér a Tudásmenet számára az ipari szakszervezetektől Komjáthi Imre

Szolidaritást kért a pedagógusok jogaiért és az oktatás helyzetének javításáért menetelő Tudásmenet számára az ipari szférában működő szakszervezetektől is Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke.
„Menjenek, segítsék, támogassák a Tudás menetét, mert ma a pedagógusok, holnap meg ők!” – szólította fel az országgyűlési képviselő, a korábban a munkásjogokért tartott Éhségmenetek egyik fő szervezője, az ipari szféra dolgozóit az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

„Ha igaz az az alaptétel, - és igaz, és mi hisszük és valljuk -, hogy a sztrájk alapjog, akkor kutya kötelessége mindenkinek, aki ezzel egyetért, ott lenni” – jelentette ki.

„Borzalom, ami ebben az országban folyik” – kommentálta az oktatás helyzetét –, „maga az nonszensz, hogy itt tart az ország, hogy pedagógusoknak, tanároknak kell az úton menetelni, és ugyanazokat a mondatokat hallom most vissza tőlük, amit mi mondtunk annak idején” az Éhségmeneteken.

Azt javasolta: ha a kormány azzal érvel, hogy „a brüsszeli szankciók” miatt nem tudják a pedagógusok bérét megemelni, akkor fagyasszák be a miniszterelnök, az államtitkárok vagy akár az országgyűlési képviselők fizetését is „egészen addig, amíg a brüsszeli szankciók miatt majd tudnak adni a pedagógusoknak is”.

„Szürreális ez az egész, amit most látunk” – mondta, úgy folytatva: annak idején, 2012-ben az első Éhségmentet aztért indították el, mert tele volt plakátolva az ország azzal, hogy „Magyarország jobban teljesít”, holott éppen azt lehetett látni, hogy „a nyomor volt az, ami jobban teljesít”; most meg „a brüsszeli szankciókkal” van teleplakátolva.

A Tudásmenet indulásakor Miskolcon hétfőn szakszervezeti vezetőként volt jelent, továbbá az Éhségmenetek egyik szervezőjeként volt jelen Tóth Imre Miklóssal, az Éhségmenetek ötletgazdájával – mondta el. Sebgyógyító, sebkötöző és izomlazító eszközöket vitt a menetelőknek, mert „embertelen” a napi 33-36 kilométeres távolság, amit gyalogolni vállaltak.

De szülőként is jelen volt, mert négy középiskolás gyermeke van; „Én nem ilyen oktatást szeretnék nekik, és nem olyan a tanárokat, akik ki vannak zsigerelve, nincsenek megfizetve” – mondta, azzal folytatva: nem olyan országban szeretné, ha felnőnének a gyerekei, ahol ki lehet rúgni a tanárokat azért, mert kiállnak a jogaikért, és meg lehet diákokat fenyegetni azért, mert kiállnak a tanáraik mellett.