mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. december 30. 17:37

Szombathely az elsők között csatlakozik az Európai Egészségügyi Unióhoz

Szombathely az elsők között csatlakozik az Európai Egészségügyi Unióhoz
Fontos lehetőségnek tartja a szombathelyi városvezetés az Európai Egészségügyi Unió programját, ezért az elsők között csatlakoznak annak minél szélesebb körben történő megvalósításához.

Többek között ez derült ki azon az online konzultáción, amelyet a brüsszeli Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) és a Szociális Demokráciáért Intézet nevében Harangozó Gábor programigazgató szervezett a vasi megyeszékhely vezetőivel az Európai Egészségügyi Unió magyarországi kiterjesztésének lehetőségeiről.

Nemény András polgármester az online megbeszélésen világossá tette, hogy Szombathely számára prioritást élvez a közegészségügyi ellátás minőségének érdemi javítása, ezért konkrét javaslatokat állítottak össze a következő időszakra, egyedi háziorvosi életpályamodellt dolgoztak ki például a szakemberek megtartása érdekében, tizenöt rendelőt magába foglaló új egészségügyi ellátóközpontot hoznak létre uniós forrásból és még ezekben a napokban átadják az új központi orvosi ügyelet is.

Szombathely polgármestere hangsúlyozta, hogy a következő tíz év válságálló, tudásfejlesztési programjának középpontjában az egészségügy áll, ehhez pedig kiváló kapcsolódási pont lehet az Európai Unió vonatkozó stratégiája. Bokányi Adrienn városi tanácsnok az online konzultáción többek között az „okos”-megoldásokat és technikai fejlesztéseket középpontba helyező gazdasági- és egészségipari fejlesztési tervet ismertette, amely megvalósulása esetén egyedülálló lehet a közép-európai térségben.

Mint ismert, az Európai Egészségügyi Unió programjának koncepcióját elsőként Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője tette az asztalra annak érdekében, hogy európai szintű garanciákat teremtsenek a minőségi közegészségügyi ellátás és betegbiztonság érdekében minden tagállamban. A vírushelyzet berobbanását követően először az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója bővítette ki Ujhelyi koncepcióját saját egészségügyi stratégiává, majd az Európai Bizottság indította el és kezdte kibontani a koncepciót elsőként a járványkezelési és gyógyszer-stratégiai döntésekkel.

Ujhelyi István a szombathelyi városvezetéssel szervezett online konzultáció során azt hangsúlyozta: a következő hétéves uniós költségvetésben egy több mint ötmilliárd eurós keret áll majd rendelkezésre az egészségügyi programokra, amelyből az MSZP EP-képviselőjének elmondása szerint a lehető legtöbb forrást közvetlenül az önkormányzatok egészségügyi programjaira akarnak majd fordítani.

Ujhelyi hozzátette: az Európai Egészségügyi Uniónak része kell legyen az egészségipar fejlesztése és kiépítése is, ebben pedig Szombathely az élen járhat a következő időszakban. Hasonlóképp vélekedett Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, az Európai Egészségügyi Unióról szóló magyarországi kutatás projektvezetője is, aki azt hangsúlyozta: a szombathelyi városvezetés tudatos építkezése és egészségügyi koncepciója mindenképpen példaértékű lesz az európai program megvalósítása során.

Budapest/Szombathely – 2020.12.29.

Kapcsolódó párttagok