2011. július 01. 16:59

Szomorú július

Bár a július a szokottnál barátságtalanabb idővel köszöntött be, borúra nem csak az égiek adnak okot. A kormány ugyanis igencsak földi gondokat zúdított az emberek nyakába az év legmelegebb hónapjával.

A sajtószabadság-ellenes médiatörvény beélesedése, a szociális háló továbblyuggatása, a gyógy- és utazási kedvezmények felszámolásának újabb állomása jelzi: szomorú július köszöntött az országra.

Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár szerint "a kormány alapvetően valamennyi, a Széll Kálmán Tervben, illetve máshol tett vállalását teljesítette, amelynek határideje július 1-én járt le". Az igazság ezzel szemben az, hogy ha a kormány valamennyi, a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegét sújtó intézkedését még a tavalyi választások előtt nyilvánosságra hozta volna, közelébe sem került volna a kétharmadnak.

De lássuk, melyek is a szóban forgó, az emberek mindennapi életét döntően befolyásoló intézkedések, amelyek hatályba lépése a kormányt oly büszkeséggel tölti el. Július elsejével:

- megszűnik a passzív táppénz intézménye, s bár a táppénzjogosultságok egyre csökkennek, a járulékfizetési kötelezettség "érdekes módon" nem változik és továbbra sem tudni, mennyivel óhajtja lerövidíteni a munkanélküli ellátás idejét a kormány.

- megszűnik az 55 év felettiek utazási kedvezménye a MÁV járatain.

- megszűnik a kilakoltatási moratórium, így – nemzeti eszközkezelő híján – mától sok ezer, önhibáján kívül bajba került devizahiteles család veszítheti el az otthonát.

- megszűnik vagy jelentősen csökken több száz, elsősorban időseket gyógyító készítmény ártámogatása, miután a kormányzati gyógyszerkassza-fúró akció újabb szintre lépett.

- megszűnik a kormány tevékenységéről reális képet festő ellenzéki sajtó védettsége, így mától minden újság, hírportál büntethető, amely nem a Fidesz-KDNP mantrát "tolja".

Eközben a szintén júliusra ígért, a gazdaságélénkítést célzó és csökkenő foglalkoztatás állapotát javító törvények közül egyetlen egy sem lépett életbe.

Erős a tehát gyanú, az év legmelegebb hónapját a közeljövőben egyre forróbb idők követik. Ötven szakszervezetnél tegnap óta narancsriasztás van érvényben…