2012. szeptember 18. 16:05

Szomorúbb a vidék helyzete, mint gondoltuk

Mindmáig azt reméltük, Fazekas Sándor valahol a lelke mélyén azért a vidék pártján áll, csak épp sodródik a miniszterelnöki oligarchaválogatott minden maréknyi földet felforgató, velejéig romlott politikájával. A vidékfejlesztési miniszter mai meghallgatásán aztán kiderült: sem ő, sem az általa vezetett minisztérium nem tud válaszokat adni a magyar mezőgazdaság súlyos problémáira. A vidék helyzete tehát szomorúbb, mint gondoltuk.

Fazekas Sándor szerint például az aszály ellenére nem lesz takarmányhiány Magyarországon. Úgy látja, az eddigi intézkedései elegendőek a probléma kezelésére. Fazekas Sándornak igaza van. Takarmányhiány valóban nem lesz, hiszen már van! Jó lenne, ha végre ő maga és az egész kormány is észrevenné, hogy magyar közlönnyel nem lehet állatokat etetni, az élelmiszer feldolgozóknak nem lehet alapanyagot vásárolni!

A szokásos fideszes ráolvasás helyett tehát sürgős cselekvés kell. Azonnal kukoricát kell vásárolni, és az így létrejövő állami készleteket pályázati úton, megfelelő hitelkonstrukció kialakításával a bajban lévő állattenyésztőknek kell értékesíteni. A kárenyhítési alap érdemi feltöltéséről haladéktalanul dönteni kell. Az ágazat és a rászoruló fogyasztók érdekében sürgősen érdemi élelmiszeráfa-csökkentés szükséges.

A szocialista párt szerint az Orbán-kormány által benyújtott új földtörvény 30-50 százalékos termeléscsökkenést eredményez, és a megmaradt állattartókat is tönkreteszi, így aztán hiába szajkózza a miniszter, hogy sikertörténet az állami földek bérbeadása, az igazság abban a nyilatkozatban van, amelyben öt megye helyben lakó gazdálkodói követelik a vitatott szerződések azonnali felbontását, és egy nyilvános, átlátható, a helyi termelőkkel egyeztetett pályázati rendszer kialakítását.

A Magosz egyik Fidesz padsoraiban ülő országgyűlési képviselőjének azon kijelentését pedig, hogy azért nincs szükség érdekképviseleti munkára, mert a kormány eleve a magyar gazdák érdekeit képviseli, nem is kommentáljuk. Megteszik ezt helyettünk azoknak a becsapott családoknak az ezrei, akiket az Orbán-kormány szavakban máig a tenyerén hordoz, ám a tényleges döntéseivel oly kijózanítóan vág arcon, hogy amíg élnek, a Fideszre többé nem szavaznak.

A Magyar Szocialista Párt hív mindenkit, aki elkötelezett egy modern, versenyképes, sok helyi gazdának megélhetést biztosító mezőgazdaság kialakításában. Működjünk együtt azért, hogy mielőbb véget érjen az az erkölcsi, szakmai és törvényalkotási rémálom, amelyet még a magyar föld nem látott!

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő