2011. szeptember 16. 12:15

Szorosabb együttműködés a nemek közötti esélyegyenlőségért

Csütörtöki ülésén az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottsága jelentést fogadott el az egyedülálló anyák helyzetéről, és eszmecserét tartott a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítéséről. Utóbbi kapcsán dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő üdvözölte az Európai Parlament és a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete közötti szorosabb együttműködést.

Az egyedülálló anyákról szóló jelentést először májusban tárgyalta meg a szakbizottság, és azóta – a lehető legszélesebb körű kompromisszum elérése érdekében – több eszmecserét is tartottak a képviselők. A jelentés szocialista-demokrata árnyék-jelentéstevőjeként Gurmai Zita elmondta: a tárgyalások során a frakció igyekezett elérni, hogy a dokumentum garantálja a gyermeküket egyedül nevelő anyák anyagi és szociális biztonságát. Emellett a képviselő módosító indítványt is benyújtott, amely  az egyedülálló anyák alulfoglalkoztatottsága okainak megvizsgálására és felszámolására ösztönzi a tagállamokat. Gurmai Zita szerint elsősorban a gyermeknevelést megkönnyítő, rugalmas munkafeltételek biztosításával lehetne számottevően javítani a helyzeten. Az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy a képviselőcsoportok közötti egyeztetések során, az Európai Néppárt olyan, konzervatív álláspontot képviselt, amely nem szolgálta a gyermekek érdekeit.

A szakbizottság tagjai eszmecserét folytattak továbbá a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítéséről szóló jelentésről is, amelynek célja az esélyegyenlőségi szemlélet horizontális, valamennyi szakpolitikára kiterjedő erősítése az uniós intézményrendszerben. A jelentés vitájában Gurmai Zita üdvözölte, hogy az EP a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) módszertani támogatását is beépíti munkájába. „Sok esetben a nemi esélyegyenlőséggel kapcsolatos cselekvési terveknél és stratégiáknál komoly hiány tapasztalható a megvalósítást és az eredmények nyomon követését illetően. Éppen ezért komoly szükség van az EIGE szakmai és módszertani támogatására, és több figyelmet kell fordítanunk a velük való együttműködésre” – hangsúlyozta a képviselő.