mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. október 19. 18:14

Szövetségeseinkkel együtt kell az ukrajnai konfliktus kezelni!

Szövetségeseinkkel együtt kell az ukrajnai konfliktus kezelni!
Magyarországnak katonai és politikai szövetségeseivel együtt kell az ukrajnai konfliktust kezelni, nincs más választása – hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás, a Parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV Start című műsorában szerdán.

„Azt kell megérteni, hogy amit az orosz kormány (...) csinál, az potenciális veszélyt jelenthet a mi jövőnkre” – mondta a politikus, hozzátéve: ezért kell „ésszel cselekedni és nyilatkozni”.

Mint mondta, „nem kéne megvárni”, amíg az EU Magyarországot az együtt nem működése miatt nemtetszése olyan eszközeivel sújtja, mint az uniós források megvonása, formális szankciók, vagy akár a vétójog megszüntetése az EU-ban, mely esetben „gyakorlatilag minden más ügyben is Magyarország elveszíti az erejét”.

Hangsúlyozta: az európai uniós forrásokat csak a magyar kormány kaphatja meg, ez ügyben „igaziból nem tud” pressziót alkalmazni sem a Parlament, sem az ellenzék.

Mint mondta, gyermekeink és unokáink számára azt szeretné, ha Magyarország az EU tagja maradhatna egy szabad, fejlett, nyugati világban, és nem kellene „visegrádi, meg szovjet, meg orosz függöny mögött” élniük.

Az ukrajnai konfliktusról azt mondta: az eszkaláció kockázata „az Orbán-kormánynál áll fenn”, mert „nem lehet nem észrevenni”, hogy „milyen kötődése vagy függése van Vlagyimir Putyinhoz és az orosz kormányhoz”.

Rámutatott: hivatkozhat a magyar kormány a gázra és az olajra, csakhogy Bulgária, vagy más orosz gázfüggőségben élő országok példája azt mutatja: „lehet ezt máshogy csinálni”.

Kijelentette: nincs vitája Szíjjártó Péter külügyminiszterrel abban, hogy a migráció ellen is kell közös uniós forrást biztosítani, de „ha emiatt megvétóz bármit, ami jelen helyzetben közös európai uniós fellépés lenne, azzal nagyon keményen lenne vitám”.

Arról, hogy Magyarország nem támogatta az ukrán katonák kiképzését végző uniós missziót, azt mondta: pedig ilyen kiképzésben Magyarország korábban is részt vett, a Magyar Honvédség katonái pesmerga harcosokat képeztek ki példamutatóan Kurdisztánban, akik végül sikerrel felszabadították Moszult.

Orbán azon kijelentését, hogy „ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet”, Harangozó úgy minősítette: „A ’béke galambjától’, a béke legnagyobb barátjától elég visszás ezeket a mondatokat hallani a katonaszellemről, hiszen konkrétan a Fidesz azzal nyerte a választást, hogy azzal riogatta az embereket, hogy az ellenzék Ukrajnába vinné a magyar fiúkat és lányokat”.

Mint mondta, nem kell „mellébeszélni meg hazudozni az embereknek”.

„Az nem normális dolog, hogy becsapom az egész népet azzal, hogy békéről beszélek, miközben ugyanaznap elmegyek egy másik rendezvényre, és katonaszellemről, meg a katonahagyományok felélesztéséről, meg (...) katonanemzetről, ilyen hagymázas álmokról beszélek” – háborgott a politikus.

Hangsúlyozta: „óriási szükség van” a magyar haderő fejlesztésére, ami 2015-ig csak leépült, de ismertette: a GDP 2%-át kitevő magyar NATO-hozzájárulás, amit ténylegesen jövőre ér el az ország, „semmiben nem több és nem más, mint amit a NATO lassan 10 éve elvár hazánktól is”, és amiért Magyarország a kötelezettségeiket nem teljesítő más tagállamokkal együtt már figyelmeztetésben is részesült.

„Felháborítónak és nagyon kontraproduktívnak” nevezte, hogy a magyar Országgyűlés, az ellenzék és a politika „ki van hagyva” abból, mit, miért és hogyan vesz Magyarország, mert, mint rámutatott, a haderőfejlesztés évtizedekre meghatározza a Magyar Honvédség képességeit és minőségét, és „majd egy esetleges kormányváltás után egy másik kormánynak is ezekkel az eszközökkel kell majd tudnia megvédenie a hazát”.

Kapcsolódó párttagok