Belföld, Külföld | klímaválság
2013. február 07. 10:32

Szövetségesekre van szükség a klímaváltozás elleni harcban

Európának támogatnia kell minden, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményéhez csatlakozni kívánó szövetségest, ha azt szeretné, hogy a klímaváltozás elleni globális fellépés eredményre vezessen - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményéről rendezett szerda esti plenáris vitában.

"Az Unió számára stratégiai kérdés a veszélyes klímaváltozás megelőzése és a globális felmelegedés elleni küzdelem.  A zöld technológiákba való beruházásoktól azt várjuk, hogy erősítsék Európa versenyképességét és munkahelyeket teremtsenek" - fejtette ki a szocialista képviselő a vitában.
 
"Ahhoz, hogy az európai elkötelezettség globális eredményekre vezessen, Európának szüksége van szövetségesekre, minden, az egyezményhez csatlakozni kívánó országra" - hangsúlyozta Göncz Kinga.
 
"Tajvan a Föld huszadik legnagyobb széndioxid kibocsátója, éppen ezért önként vállalta, hogy - bár eddig nem lehetett tagja az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének - csökkenti káros anyag kibocsátását és csatlakozik a megállapodásban vállalt globális célokhoz. Tajvan, amely a világ legnagyobb LED gyártója, második legnagyobb napelem előállítója, és a világ egyik legjelentősebb szélturbina-generátor készítője, vállalta, hogy fejleszti nap-és szélenergia termelését is".
 
"Kérem a Bizottságot és a tagállamokat, törekedjenek arra, hogy Tajvan is, ahogy minden elkötelezett szövetséges, részt vehessen ebben a munkában, csatlakozhasson az egyezményhez, hogy 2020-ra, illetve 2050-re elérhessük kitűzött céljainkat a klímaváltozás megelőzésében" - zárta felszólalását a szocialista képviselő.