mszp.hu | Belföld
2024. március 11. 07:47

Szükség van a vizsgálóbizottságra, szükség van a gyermekvédelmi rendszer erősítésére!

Szükség van a vizsgálóbizottságra, szükség van a gyermekvédelmi rendszer erősítésére!
K. Endre nem adja fel: újra találkozott és ismét vallomása megmásítására akarta rávenni az egyik bicskei áldozatot – derült ki az egyik televízió rejtett kamerás felvételéből. Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán és még ki tudja, kinek a segítségével K. Endre továbbra is szabadlábon van, bármikor dolgozhat gyermekek közelében is akár, hiszen az elnöki kegyelem révén újra büntetlen előéletű lett. Nem lesz addig társadalmi megnyugvás ebben az ügyben, és nem is lehet, amíg az összes felelőst meg nem nevezték és felelősségre nem vonták, és amíg a gyermekvédelmi rendszert megnyugtató módon meg nem erősítették. Ennek egyik első lépése kell legyen, hogy a gyermekjogi képviselők létszámát minimum a tavalyi évi szintre megnövelik.

Felháborító és érthetetlen, hogy miután Orbán Viktor azt mondta a Parlamentben, állnak a vizsgálatok elébe, az Igazságügyi Bizottság fideszes tagjai leszavazták az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását, mely feladata a konkrét ügy teljes körű feltárása mellett a kegyelmi és ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálata lett volna.

Nem adjuk fel, az igazságnak ki kell derülnie! Ahogy azért is küzdünk tovább, hogy a gyermekvédelmi rendszert vizsgálják felül. Az MSZP 7 pontban fogalmazta meg a jelenlegi gyermekvédelmi rendszer legnagyobb hiányosságait és az ezekre adandó válaszokat. A kormány hatalmas mennyiségű pénzt vett ki a szociális ellátórendszerből, így a gyermekvédelemből is, ezt pedig a rászoruló gyermekek szenvedik el. Az Alaptörvény módosításával és az intézményi vezetők kinevezésével kapcsolatos törvény szigorításával ugyanis a teljes intézményrendszert még nem lehet megreformálni. Szükség van a gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálatára, első lépésként legalább a tavalyira kell visszanövelni a gyermekjogi szakértők létszámát. Emellett a szakterület képzési rendszerének felülvizsgálata is elengedhetetlen, ahogy az alapellátás pénzbeli támogatási rendszerének és a szakellátásban ellátott gyermekek pénzbeli ráfordításainak a felülvizsgálata is. Erősíteni kell a társszakmákkal való kapcsolattartást, és felül kell vizsgálni a teljes magyar jelzőrendszert.

K. Endre nem adja fel, ezért mi sem adjuk fel, és a magyar társadalom sem hagyhatja ennyiben az ügyet! Meg kell védenünk gyermekeinket!

Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke

 

Kapcsolódó párttagok