mszp.hu
2019. december 07. 19:54

Szükség van az Európai Egészségügyi Minimum-szolgálatási keretrendszerre

Szükség van az Európai Egészségügyi Minimum-szolgálatási keretrendszerre
Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament környezetvédelmi és közegészségügyi bizottságának a tagja az alábbiakban értékelte az Európai Bizottság és az OECD mai napon publikált közös jelentését a magyarországi egészségügy helyzetéről:

“Elszomorító az újabb nemzetközi bizonyítvány a magyar egészségügy tragikus helyzetéről, bár a benne rögzített tények sajnos nem jelentenek újdonságot.

Riasztó, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb a megelőzhető és megfelelő kezeléssel elkerülhető halálozások száma az EU-ban, ahogyan felháborító az a tény is, miszerint a magyar kormány kevesebbet költ az egészségügyi ellátásra, mint a legtöbb uniós ország.

Nem lehet belenyugodni az egészségügy jelenlegi, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő helyzetébe; a kormány kötelessége és felelőssége, hogy végre prioritásként kezelje ezt a területet.

Ezért is van szükség arra az Európai Egészségügyi Minimum-szolgálatási keretrendszerre, amelyet a szakmai szervezetekkel közösen már elkezdtünk kidolgozni és amely kötelező ellátási minimumot jelent majd minden uniós tagállamban, függetlenül az adott kormány hozzáállásától.”

 

A részletes jelentés itt olvasható:

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_hu_hungary.pdf