Észak Online | Belföld, Gazdaság
2012. december 18. 15:30

Szüksége van a térségnek az egyetemre!

Az MSZP szerint a Fidesz ellehetetleníti a társadalmi mobilitást. Pedig az egyetem az egyetlen esély a kitörésre.

A szocialisták azt akarják, hogy első évben mindenki számára ingyenes legyen a képzés, s így bizonyíthassa, hogy tudása és felkészültsége alapján került be a felsőoktatásba. Eltörölnék a röghöz kötést, s továbbra is kiállnak az egyetemi autonómia mellett. A felsőoktatásban is bevezetnék, hogy a társasági adót fizető cégek adójuk egy bizonyos százalékát egyetemnek, főiskolának ajánlják fel. A hátrányos helyzetű térségekben működő vidéki felsőoktatási intézményeket, így a Miskolci Egyetemet is fejlesztenék, hiszen nagyon sok szegény sorsú diáknak ezek megléte, kapacitásuk bővítése jelenthet kitörési pontot a jelenlegi helyzetből. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke és dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő, az MSZP miskolci elnöke beszélt kedden Miskolcon.

Gúr Nándor elmondta: a rendszerváltást követő húsz év minden kormányzata osztotta azt, hogy egy egyetem léte alapvetően határozza meg a térség jövőjét. Éppen ezért mindannyian azon voltak a Miskolci Egyetem esetében is, hogy az intézmény bővüljön, s minél nagyobb keretszámmal várja a régió fiataljait. Ezt törte meg a Fidesz, hiszen az elmúlt két évben 23 százalékkal csökkent a Miskolci Egyetemre felvehető nappali tagozatos, állami forrásból finanszírozott hallgatók száma. De nemcsak a Miskolci Egyetem küzd ezekkel a problémákkal, két intézmény kivételével az összes magyarországi főiskola és egyetem is. Ez a két intézmény a Semmelweis Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem. Előbbi 1,4 százalékos keretszám-növekedést tudott felmutatni, utóbbi ennél jelentősebbet, 10 százalékosat.

A szocialisták alelnöke emlékeztetett: az elmúlt napokban három, egymással gyökeresen ellentétes felsőoktatási koncepciót propagált a kormány. „100 órával ezelőtt még önfenntartó felsőoktatásról beszéltek, 60 órája azt mondták, mindenki ingyen tanulhat, aki elérte a 240 pontos felvételi határt, 20 órája pedig azt, hogy az alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás. És ezt nevezik Orbánék felelős oktatáspolitikának!" – jelentette ki Gúr Nándor, hozzátéve: a kormányzatnak fogalma sincs, hogy mit csináljon, ad-hoc döntésekkel játszadoznak a fiatalok életével.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem rengeteg vidéki fiatalnak nyújt esélyt a kitörésre. A térségben ugyanis sokan nőnek fel szegénységben, s hiába tehetségesek, hiába nyerhetnének felvételt más, mondjuk budapesti egyetemre, családjuk nem tudná finanszírozni az ezzel járó kiadásokat, például az utazást, vagy az albérletet. Miskolcon kívül tehát esélyük sem lehetne a továbbtanulásra. Gúr Nándor felszólította a megye fideszes parlamenti képviselőit, hogy „nyissák ki a szájukat", ne engedjék a hátrányos helyzetű fiatalok amúgy sem túl nagy esélyeit tovább rontani.

Dr. Simon Gábor arról beszélt, hogy a szocialista kormányok, illetve a korábbi miskolci városvezetés is nagy hangsúlyt fektettek az egyetem fejlesztésének segítésére. Tudták ugyanis, hogy az intézmény bővülése a térség esélyeit is növeli, hiszen több betelepülni szándékozó nagyvállalat többek között azért is döntött Miskolc mellett, mert abban bízott, hogy az itteni tudásbázisra építkezve toborozhatja majd szakembergárdáját. Ebből a megfontolásból indultak el itt milliárdos fejlesztések, s ebből a megfontolásból hozták létre a Bosch-tanszéket, a BorsodChem Kína-központját. Ráadásul a most érkezett finn darugyár, a Konecranes is tanszéki keretek között működő intézetben képzeli el a mérnökutánpótlás biztosítását. „Erről a fejlődő pályáról próbálja most letaszítani a várost a kormány a Miskolci Egyetemet" – jelentette ki.

Hangoztatta, hogy az MSZP oktatáspolitikájának leglényegesebb eleme továbbra is az esélyteremtés. Azt akarják, hogy első évben mindenki számára ingyenes legyen a képzés, s így bizonyíthassa, hogy tudása és felkészültsége alapján került be a felsőoktatásba. Eltörölnék a röghöz kötést, s továbbra is kiállnak az egyetemi autonómia mellett. A sportra fordított állami pénz, a TAO mintájára a felsőoktatásban is bevezetnék, hogy a társasági adót fizető cégek adójuk egy bizonyos százalékát egyetemnek, főiskolának ajánlják fel.

A diáktüntetésekkel kapcsolatban dr. Simon Gábor elmondta: az MSZP szolidáris a hallgatókkal, a középiskolásokkal, s örül annak, hogy nekik van bátorságuk a kormányzat hajmeresztő ötleteivel szembeszállni. Azzal biztatta őket, hogy már csak másfél évet kell kibírniuk, 2014 tavasza után remélhetőleg már egy új, a társadalom és a diákság problémáira érzékenyebb kormány vezeti majd ezt az országot.