Szükséges, de nem elégséges

Az MSZP annak ellenére támogatja a rezsicsökkentést, hogy az a jelenlegi formájában nem csupán igazságtalan, de fenntarthatatlan is. A családok megélhetése ugyanakkor nem csak közüzemi számlák befizetésén múlik.  

Az Orbán-kormány három év alatt 2700 milliárd forint megszorítást vezetett be. Köztük az igazságtalan, egykulcsos szja-t, amely a gazdagokat tovább gazdagítja, az átlagjövedelműektől viszont elvesz. Bevezették Európa legmagasabb, 27%-os áfáját, amely brutálisan megdrágította az alapvető élelmiszereket. Bevezették a sárgacsekkadót és a telefonadót, de a telekommunikációs és a banki különadókat is az ügyfelek fizetik.

Egy átlagos családnak alig 1000 forinttal lett alacsonyabb a havi gázszámlája a rezsicsökkentés után, miközben csak az áthárított különadókra ennek a dupláját kénytelen fizetni. Amelyből az Orbán-kormány továbbra is bőkezűen támogatja rokonait, haverjait és a jómódú családokat.

Egy átlagos család éves kiadásai több mint 100 ezer forinttal nőttek a kormányváltás óta, miközben az átlagbérek vásárlóereje csökkent. Ezért nem csak a rezsi csökkentése, hanem a munkahelyek és a munkabérek növelése is szükséges lenne. Ez viszont csak a Fidesz 2014-es leváltásával, majd egy biztonságosabb és igazságosabb gazdasági program megvalósításával érhető el, amely napról napra egy kicsivel nagyobb jólétet eredményez.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes