mszp.hu | Belföld | közlemény
2017. június 30. 10:35

Szüntesse meg a káoszt a Fidesz az uniós kifizetések terén!

Szüntesse meg a káoszt a Fidesz az uniós kifizetések terén!
Az MSZP folyamatosan figyelmeztette a kormányt, hogy ne okozzon kárt a termelőknek. Mára világossá vált, hogy a kincstár a végső, szankciómentes határidőig képtelen volt a közvetlen támogatások kifizetésére.
Ma június 30-a van, és a helyzet botrányos: Európai Uniós csatlakozásunk óta most fordult elő először, hogy a jogosan járó forrásokból a felállított határidőig tízmilliárdok nem jutottak el a termelőkhöz.
 
Hazudik a Fidesz-kormány, amikor azt állítja, hogy minden rendben van. Hiába szajkózzák, hogy a területalapú támogatások alaptámogatásainak jelentős hányadát kifizették, ám arról már mélyen hallgatnak, hogy a kiegészítő és egyéb támogatások döntő hányada nem jutott el a gazdákhoz, még mindig ott van az államkincstárban.
 
Vérlázító, hogy a Fidesz-kormány Fazekas Sándor és Lázár János belső harcának árát a termelők ezreivel fizetteti meg!
 
Június 30-a van és esély sincs arra, hogy az egységes kérelem részét képező, nem közvetlen kifizetések az ősz előtt eljussanak a gazdákhoz. A háromfejűvé vált új ügynökség irányíthatatlan, több jogcímnél egy évvel a kérelmek beadása után sem kezdte meg azok tartalmi vizsgálatát.
 
Egészen az idei évig a gazdák a tárgyévi kérelmek benyújtásakor szinte azonnal pénzhez juthattak, mert a bankok a támogatási összeg egy részét meghitelezték. Ebben az évben a korábbi, lezáratlan tranzakciók miatt erre semmi esélyük nincs.
 
Nem jobb a helyzet a vidékfejlesztési pályázatoknál sem.
 
Két éve benyújtott igényekről sem született döntés, ráadásul ez idő alatt jelentősen megváltoztak a beruházások megvalósításának körülményei, így biztos, hogy a késlekedés a gazdáknak óriási gondot és kárt okoz.
 
A helyzeten az sem segít érdemben, hogy kényszerszabadságra küldik az önkéntes bírálókat azért, hogy felgyorsítsák a folyamatot, mert így majd az őszi előlegek kifizetésének előkészítése marad el, így az a forrás sem jut el időben a gazdákhoz.
 
Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal szüntesse meg a káoszt!
 
Alakítsák át a rendszert úgy, hogy azért a jelenlegi hárommal szemben egy miniszter feleljen!
 
A politikai kinevezett vezetőket azonnal távolítsák el, és helyettük szakembereket nevezzenek ki!
 
Vegyék vissza az MVH-ból elbocsátottakat, továbbá hajtsanak végre létszámnövelést!
 
A MAGOSZ, amely 2005-ben már február 5-én demonstráción követelte a felelősök megnevezését és a gazdák kárának azonnali megtérítését, álljon végre a gazdák oldalára, és ne a kormány szócsöve legyen!
 
A 2018 tavaszán felálló Botka kormány ezen a területen is rendet fog tenni, de a kifizető rendszer talpra állítása nem várhat még egy évig, itt azonnali cselekvésre van szükség.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese