mszp.hu | Belföld
2023. november 15. 13:41

Szuverenitás szempontjából a kormány az ellenkezőjét mondja annak, amit csinál

Szuverenitás szempontjából a kormány az ellenkezőjét mondja annak, amit csinál
A szuverenitásvédelmi törvényről, Vidnyánszky Attila lemondásáról, valamint az iváncsai akkumulátorgyárról is kifejtette véleményét Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke kedd este az ATV Aktuál című műsorában.

A héten nyújtja be a Fidesz a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot, melynek célja a külföldről érkező kampány- és médiatámogatások ellehetetlenítése. Ezzel a kormánypárt valódi célja azonban az ellenzék mozgásterének és erőforrásainak szűkítése. Harangozó Gábor szerint a szuverenitás fontos kérdés, azonban a Fidesz, amit eddig megvédett, „abból csak baj lett”. Ezzel a törvényjavaslattal a legnagyobb gond az, hogy a valódi problémákat nem oldja meg, mint például a külföldről finanszírozott lejárató kampányok. Magyarországnak pedig EU-s tagként egyértelműen le kellett mondani bizonyos mértékig szuverenitásáról, ez természetes. Fontos azonban észrevenni, hogy az uniós védelmi erő nem stabil, ezt erősíteni kell, ez pedig az EU-s védelmi kapacitások növelésével lehet elérni, nem azzal, ha a magyar hadsereget próbálja fejleszteni a kormány.

Az MSZP alelnöke szerint ami ma hazánkban végbemegy közel sem a függetlenedést mutatja, hiszen a beszakadt gazdaság és az összeomlott közszolgáltatások mellett kínai, orosz és további Távol-Keleti szereplőktől próbál erőforrást, energiát és beruházásokat Magyarországra hozni a kormány. Így gyakorlatilag a kormány cselekedetei és retorikája teljesen szemben állnak egymással. Hazánk kiszolgáltatottságának növelése ráadásul olyan szereplőknek kedvez, mint Kína vagy Oroszország, utóbbi a világ egyensúlyát is teljesen felborította az Ukrajna ellen indított háborúval.

A Nemzeti Színházban történt súlyos balesetet követően Vidnyánszky Attila igazgató felajánlotta lemondását, azonban azt Csák János miniszter egyelőre nem fogadta el. Harangozó Gábor szerint az is szokatlan, hogy lemondott Vidnyánszky, hiszen egy politikai okokból kinevezett intézményvezetőről van szó. Vidnyánszkynak rendezőként felelősséget kell vállalnia, hiszen a hírek szerint, korábban figyelmeztették arra, hogy probléma van a díszlettel. Ebben az esetben fel kellene függeszteni posztjából addig, amíg a vizsgálat lezajlik, majd annak eredményét követően döntést hozni az igazgató szerepéről.

Az iváncsai akkumulátorgyárral kapcsolatban a napokban látott napvilágot a hír, miszerint több munkásjáratot is felszámolt a cég, így sok dolgozó lehetetlen helyzetbe került. Az üggyel kapcsolatban további aggály, hogy a gyárnak nincs is működési engedélye és 1500 ember úgy jár oda váltott műszakban dolgozni, hogy senki nem ellenőrizni mi történik ott. Harangozó Gábor szerint a kormány nem akarja valóban megoldani a problémát, nem a magyar munkavállalók helyzetét szeretné megkönnyíteni, hanem a Távol-Keletről Magyarországra hívott filippinó dolgozókban keresi a megoldást, akik az üzem melletti konténer-faluban élhetnek. 

Az MSZP alelnöke szerint érdemes az északi államok modelljét megtekinteni, ahol jól megfizetett emberek, jó munkakörülmények között, erős szakszervezetekkel dolgoznak. Ehhez a világ legjobb képzését kapják és olyan egészségügyet, mely gyorsan és profin működik. Ez egy olyan szociáldemokrata jóléti modell, melynek irányába Magyarországot is el lehetne mozdítani. A dolgozók jólétének és munkakörülményeinek lerontásával pedig éppen azt érte el a kormány, hogy a gazdasági hatékonyság is romlott. Ezzel párhuzamosan pedig olyan vállalatokat csábított be a kormány, melyek pont, hogy a munkajogok csorbításával teremtik meg a hatalmas bevételt.

Kapcsolódó párttagok