2011. október 19. 10:53

Tabajdi: A Fidesz a kollektív bűnösség elvének alkalmazására készül!

"Elfogadhatatlan az a kettős mérce, amelyet a Fidesz alkalmaz a kollektív bűnösség elvének vonatkozásában. Az Orbán-kormány Szerbiában ellenzi, Magyarországon pedig alkalmazni kívánja a kollektív bűnösség elvét." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, reagálva arra az értesülésre, hogy a Fidesz tegnapi frakcióülésén felmerült: az MSZMP, a KISZ korábbi tisztségviselőitől megvonnák a nekik korábbi fizetésük alapján kiutalt nyugdíjat, és jóvátételi adót fizettetnének velük. "A javaslat kollektív büntetést helyez kilátásba egy csoport ellen, anélkül, hogy kísérletet tenne a tényleges egyéni felelősség, akár bűnösség megállapítására és ennek alapján hozna döntést. Ez nem jogállami eljárás." - fogalmazott Tabajdi.

A szocialista delegációvezető hangsúlyozta, a Fidesz ismét kettős beszédet folytat, amely a szerbiai kárpótlás ügyében is hiteltelenné teheti a kormány álláspontját. "Jogállami keretek között a nyugdíjjogosultság felülvizsgálatára és esetleges megvonására csak pártatlan eljárásban, az egyéni felelősség megállapítását követően kerülhetne sor. Azonban ha a Fidesz a saját állampolgáraival szemben sem alkalmazza ezt az elvet, akkor milyen alapon követeli annak betartását a vajdasági magyarok vonatkozásában Szerbiától?" - mondta Tabajdi Csaba.

A szocialista delegációvezető emlékeztetett Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes alig két héttel ezelőtt tett kijelentésére, miszerint a kollektív bűnösség elve szöges ellentétben áll az egyéni felelősségből kiinduló általános emberi jogokkal és az Európai Unió alapelveivel. "Semjén Zsolt éppen azt kifogásolta a szerbiai kárpótlási törvény esetében, miszerint az a vajdasági magyarokat a nélkül zárja ki a kárpótlási juttatásokból, hogy megállapítaná, a jogfosztott állampolgárok személyükben is elkövettek-e bármit is. A Fidesz most pontosan ugyanerre készül, mikor egyéni felelősségre vonás nélkül, politikai érdektől vezérelve kollektívan akarja büntetni azokat, akik különböző formában együttműködtek az elmúlt rendszerrel. Ha az Orbán-kormány elindul ezen az úton, akkor nem fog megállni: a jövőben szabadon fogja meghatározni, hogy kiket foszt meg politikai érdekei alapján a nyugdíjától vagy más juttatásaitól." - fejtette ki Tabajdi.