2011. október 18. 16:51

Tabajdi: A román jobboldal európaiságból, a Fidesz hatalmi gőgből mutatott példát

A Fidesz EP-képviselői tüntetően távol maradtak Markó Béla előadásáról. Lemond-e Tőkés László parlamenti alelnökségéről? "Mind az európai szellemiségtől, mind a nemzeti szolidaritástól idegen a Fidesz EP-képviselők magatartása.” - kommentálta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője azt, hogy a Fidesz EP-képviselői ma Brüsszelben nem vettek részt Markó Bélának a nemzeti identitás megőrzéséről szóló előadásán.

„Semmiféle politikai megfontolás nem adhat felmentést az alól, hogy távol maradjanak a legnagyobb határon túli magyar nemzetrész, az erdélyi magyarság parlamenti képviselettel rendelkező, legitim szervezete, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese, Markó Béla előadásáról. Ez az erdélyi magyar közösség iránti tiszteletlenség. Politikailag elfogadhatatlan gőg." – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Az előadást és az azt követő vitát nagy érdeklődés kísérte. A vitában az MSZP két EP-képviselője, Tabajdi Csaba és Göncz Kinga, valamint az RMDSZ, és a nagyobbik román kormánypárt, a Demokrata-Liberális Párt EP-képviselői, köztük Theodor Stolojan volt miniszterelnök szólalt fel. "Megengedhetetlen az, hogy a magyarországi kormányzó párt európai politikusai távolmaradásukkal tüntessenek akkor, amikor az Európai Néppárt romániai delegációja magas szinten képviselteti magát. A román EP-képviselők példát mutattak európaiságból, míg a Fidesz EP-delegációja a mucsai hatalmi gőgből. Ha azt hiszik, hogy megengedhetik maguknak, nagyon tévednek." - tette hozzá a szocialista delegációvezető.

"Nem tudható, hogy a Fidesz EP-képviselői a Fidesz országos központja, vagy Tőkés László parancsára maradtak-e távol e rendkívül fontos rendezvénytől." - mondta Tabajdi Csaba, utalva arra, hogy Tőkés az elmúlt héten az Európai Parlamentben gyalázkodó feliratokat ragasztatott a Markó Béla előadását hirdető plakátokra. "Tőkés Lászlónak tisztáznia kell magát. Bármelyik EP-képviselőtől is elfogadhatatlan lenne mások hivatalos plakátjainak átragasztása, de különösen elfogadhatatlan ez az Európai Parlament alelnökétől. Bízom benne, hogy az Európai Parlament működését felügyelő quaestori testület tagjai érdemi vizsgálatot tartanak, mert ez az akció mind politikailag, mind morálisan ütközik az EP szellemiségével, házszabályával. Tőkés László méltatlanná vált parlamenti alelnöki megbízatására, ezért le kellene mondania." - jelentette ki Tabajdi Csaba.

A szocialista delegációvezető a vita során elmondta, az Orbán-kormány az EU-elnökség alatt, az Európai Roma Stratégia elfogadásakor nagy lehetőséget hagyott ki, amikor nem szorgalmazta valamennyi kisebbségre, így a történelmi nemzeti kisebbségekre is érvényes általános normák rögzítését. "A történelmi kisebbségek problémái ugyanis sajnálatos módon nem érik el az EU ingerküszöbét, a bevándorló kisebbségekkel kapcsolatos kérdések megvitatásától pedig mereven elzárkóznak. Ezért kellett volna a magyar kormánynak kiállnia amellett, hogy olyan általános kisebbségvédelmi elveket fogadjanak el, mint a többes identitás, vagy a kisebbségi közösségek kollektív jogai, amelyek a határon túli magyarok érdekérvényesítését is szolgálhatták volna." - mondta Tabajdi Csaba.