2011. január 20. 10:00

Tabajdi: A súlyos európai kritika az Orbán-kormánynak szól

Orbán Viktor állításával ellentétben nem a magyar népet, vagy Magyarországot érte bírálat az Európai Parlament tegnapi ülésén. A fagyos fogadtatás neki és a kormánya által képviselt antidemokratikus politikának, a gazdasági populizmusnak és az európai alapértékekkel ellentétes médiatörvénynek szólt. Ha Orbán Viktor valóban Magyarország becsületét és hírnevét szeretné védelmezni, akkor ezeken az elemeken sürgősen változtatnia kellene - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője Orbán Viktor európai parlamenti szereplését értékelve.

Tabajdi Csaba kifejtette, hogy a magyar miniszterelnököt csaknem minden pártcsalád részéről erős kritika érte. Orbán Viktort a médiatörvény kapcsán még saját pártcsaládja sem vette egyértelműen védelmébe, hiszen a néppárti európai bizottsági elnök José Manuel Barroso, Joseph Daul, néppárti frakcióvezető, valamint az Európai Néppárti Frakció osztrák alelnöke Othmar Karas is azt hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottság vizsgálata során megjelölt problémákat ki kell javítani a törvényben. Reméltem, hogy strasbourgi szereplésével miniszterelnök úr eloszlatja a magyar kormánnyal kapcsolatos bizalmatlanságot, de nem így történt. A bizalmatlanság nemhogy gyengült volna, hanem erősödött. Ez nem jó, hiszen gátolni fogja az uniós elnökség munkáját. A sikeres uniós elnökség a magyar belpolitika foglyává vált.

A magyar uniós elnökség által megfogalmazott elnökségi programot a képviselők túlnyomó többsége pártállástól függetlenül támogatta. A jól összeállított elnökségi programot azonban beárnyékolta Orbán Viktor szereplése, a médiatörvény kapcsán tanúsított hajthatatlansága, konfliktuskereső és néha kioktató stílusa. Orbán Viktor zárszavában elmondott magyarázkodása sem tudta eloszlatni a magyar kormány politikájával kapcsolatos kételyeket - értékelt a szocialista delegációvezető.