2011. március 03. 12:08

Tabajdi: átfogó európai szabályozást a sajtószabadság alapvető normáiról!

"A sajtószabadsággal kapcsolatos jelenlegi európai uniós jogszabályok sajnos túl gyengék ahhoz, hogy minden körülmények között biztosítsák ezen demokratikus alapjog érvényesülését az EU tagállamaiban.

"Ezért átfogó európai szabályozást kell elfogadni a sajtószabadság alapvető normáiról" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője Brüsszelben, az Európai Parlament Szocialista Frakciója által a sajtószabadság európai helyzetéről szervezett konferencián. A rendezvényen magyar részről Horváth Gábor, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese, valamint Halák László, a MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke vett részt. Az ülésen több mint 30 európai parlamenti képviselő, valamint olasz, francia, bolgár és román szakértők és újságírók vitatták meg a sajtószabadság helyzetét az EU tagállamaiban.

"A magyar kormány által benyújtott módosító indítványok csak kozmetikázzák a médiatörvényeket, de azok lényegét nem érintik. Továbbra sem lesz arányos a Médiatanács összetétele. Érthetetlen, hogy ha 1996-ban az akkori, 72%-os többséggel rendelkező magyar kormány paritásos médiafelügyeletet hozott létre, és biztosította a civil felügyeletet most mivel indokolja a Fidesz az egypárti ellenőrzés bevezetését" - fejtette ki felszólalásában Tabajdi Csaba. Hozzátette, a médiatörvényt övező nemzetközi kritika azért ilyen heves, mert a magyar kormány a közelmúltban számos antidemokratikus intézkedést hozott, így csorbította az Alkotmánybíróság jogköreit, elvette a Költségvetési Tanács jogköreit, és általában a kormányzati hatalom ellensúlyainak felszámolására törekedett. A média függetlensége ellen indított támadás ebbe a sorozatba illeszkedik.

Horváth Gábor beszámolt többek közt a közszolgálati média központosításáról, illetve az MTI berlini tudósítójának ellentmondásos menesztéséről. Hangsúlyozta, hogy a törvény módosításával csökkenteni kellene az irreálisan magas büntetési tételeket, és lehetővé kellene tenni a döntések teljes körű felülvizsgálatát. Egyetértett Halák Lászlóval abban, hogy fenn kell tartani a magyar kormányra helyezett uniós nyomást. "Az Európai Parlament építsen a nyilvánosság erejére. Ne hagyja magára a tagállamok állampolgárait. Mutassa meg, hogy a cinizmus nem győzhet." - fogalmazott Halák.

Az ülésen szintén felszólalt Göncz Kinga, az MSZP képviselője, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke is, aki hangsúlyozta, a sajtószabadság helyzetét nem lehet a jogállamiságot érintő többi problémától elválasztva tárgyalni. A képviselő sérelmezte, hogy az Európai Bizottság részéről senki nem szólalt fel a vitában, annak ellenére, hogy az Európai Parlament már régóta sürgeti a Bizottságot, tegyen javaslatot egy, a sajtószabadság és a közszolgálati média alapvető normáit meghatározó irányelvre. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az EP-nek azonnali lépéseket kell tenni a sajtószabadság megerősítése érdekében, minden európai frakció bevonásával.