2012. március 29. 08:39

Tabajdi: az infrastrukturális fejlesztések az új tagállamokat segítsék!

"Európának egységes infrastruktúra-fejlesztési tervre van szüksége. Az Európai Bizottságnak azonban szem előtt kell tartania, hogy a Kohéziós Politika elsődleges célja a tagállamok felzárkóztatása!" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma az Európai Parlamentben az Európai Összekapcsolási Eszközről (CEF) és a TEN-T közlekedési hálózat felülvizsgálatáról szóló vitában, amelyen a közép- és kelet-európai, "új tagállamok" képviselői szólaltak fel. Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője, a rendezvény társ-házigazdája hangsúlyozta: az EU 2014-20 közti költségvetésének két fő alapelve legyen az európai kohézió és a tagállamok közti szolidaritás. A két alapelv együttes érvényesülése a garanciája annak, hogy egyetlen tagállam se érezze magát másodrangúnak az Unión belül.

Az Európai Bizottság októberben mutatta be javaslatait a CEF létrehozására, amely közös kezelés alá venné a nagy európai infrastrukturális hálózatok fejlesztését. A Bizottság az eszköz 50 milliárdos költségvetésébe 10 milliárd eurót csoportosítana át a felzárkóztatási célú Kohéziós Alapból. Ezt az összeget a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére lehetne felhasználni.

"Ha a Bizottság a közlekedési és energiahálózatokat valóban európaivá akarja tenni, mindenekelőtt koncentráljon a közép- és kelet-európai tagállamokra, illetve a nehéz gazdasági helyzetben lévő országokra, amilyen Magyarország. Számos fehér foltot kell még eltűntetnünk az európai közlekedési hálózat térképéről régiónkban. Jelenleg azonban az ígéretek ellenére sem látunk elég garanciát arra, hogy a Kohéziós Alapból elvont pénz valóban a rászoruló tagállamoknál, régióknál marad." - vázolta a helyzetet a magyar szocialista delegációvezető. "Elvárjuk, hogy már a jogszabály szövegében is rögzítsék: a Kohéziós Alapból elvont pénzeket továbbra is kizárólag a Kohéziós Alap forráselosztási arányainak megfelelően és csak felzárkóztatási célokra használják" - tette hozzá Tabajdi Csaba, aki 2004 óta vezeti az új tagállami képviselők Duna-Balti Együttműködés nevű egyeztető fórumát az EP Szocialista Frakciójában.

Tabajdi és Gurmai is hangsúlyozta, hogy az EU legfontosabb feladata jelenleg az energiahálózatok fejlesztése, ugyanis ezen a téren komoly hiányosságok vannak, elsősorban az új tagállamokban. "Az energiaellátás európai méretű megszakadása rendkívül komoly kockázatot jelent" - hangsúlyozta Gurmai Zita. A szocialista képviselő hozzátette: üdvözli a Bizottság azon törekvését, hogy projektkötvények kibocsátásával bevonja a magánszektort a fejlesztésekbe, de rendkívül kevés idő maradt e finanszírozási eszköz kiértékelésére. Az új Kohéziós Politikának és a CEF-nek egyértelmű célokkal és erős finanszírozási alappal kell rendelkeznie. Ebből a szempontból még számos kérdést meg kell oldanunk, pl. a tagállamok eltérő áfa-szabályozásának problémáját." - mondta Gurmai Zita.