2011. október 04. 15:14

Tabajdi Csaba: Az orosz gázszállítás nem válhat eszközzé az Unió ellen!

Magyarország számára a kiszámítható, biztonságos ellátás a legfontosabb. Garanciák kellenek a gázszállítás megbízhatóságára.

„Az Európai Unió és Oroszország elsősorban a földgáz-szállítás terén kölcsönösen egymásra van utalva.” - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Unió és Oroszország energetikai kapcsolatairól rendezett európai parlamenti konferencián. A brüsszeli rendezvényen az Európai Parlament képviselői mellett az orosz Duma tagjai, valamint az energetikával foglalkozó európai és orosz kutatóintézetek képviselői vettek részt.

„Magyarország különösen erősen függ az orosz gáztól. A földgáz aránya egyrészt a teljes energiamérlegen belül uniós összehasonlításban Magyarországon a legmagasabb. Másrészt hazánk szinte teljes egészében orosz importból fedezi szükségleteit. Magyarország ezért minden olyan beruházás megvalósulásában érdekelt, amely újabb beszerzési forrásokat és a szállítási útvonalakat biztosít. Az előző szocialista kormányok egyaránt támogatták a Nabucco és a Déli Áramlat tervét. Szerencsére az Orbán kormány is felülvizsgálta korábbi populista és felelőtlen politikáján” – emelte ki a szocialista politikus.

Tabajdi Csaba az EU energiabiztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az orosz-ukrán kapcsolatok rendezését. "A közeljövőben sor kerülhet az ukrán gázszállítási hálózat bővítésére, amely uniós-ukrán-orosz háromoldalú együttműködés keretében valósulna meg. A 2012-re elkészülő Északi Áramlat és az ukrán hálózat bővítése szinte teljes egészében fedezné a megnövekvő európai földgáz-igényeket. Az új szállítási útvonal és az ukrán vezetékhálózat bővítése növeli a magyar fogyasztók ellátásbiztonságát és bővíti a gáz-kínálatot, amely árcsökkenést

A földgáz a jövőben egyre nagyobb szerepet fog játszani az uniós energiafogyasztásban. Az EU importfüggősége 2020-ig 60%-ra fog növekedni. A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy az EU és Oroszország kölcsönös függ egymástól. Az orosz fél is alapvetően függ az európai piacoktól. "Az orosz exportbevételek több mint kétharmada származik az olaj- és a gáz értékesítéséből. A közelmúlt diverzifikációs törekvései ellenére az orosz gázexport szinte kizárólag európai piacokra irányul. Ez a kölcsönös függőség kizárja, hogy Oroszország "fegyverként", a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használja a gázszállításokat az EU egészével szemben, de az egyes tagállamok esetében ez nem zárható ki."