2011. március 03. 10:00

Tabajdi: együttműködés terén tanulhatunk a lengyelektől!

Példamutatónak nevezte Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az Európai Parlamentben tegnap megnyitott kiállítást, amelyen az Európai Parlament tulajdonában álló magyar műtárgyakat, köztük Lantos Györgyi és Máté István magyar szobrászok műveit állították ki.

A kiállítást Lidia Geringer de Oedenberg, lengyel képviselőnő, az Európai Parlament quaestora nyitotta meg. A hagyományt, hogy az Európai Parlamentben kiállítást rendeznek az éppen hivatalban lévő elnökség művészeinek alkotásaiból, Fazakas Szabolcs korábbi szocialista képviselő kezdeményezte az előző európai parlamenti ciklusban.

A most kiállított magyar művészeti alkotások között bemutatták az Európai Parlament aulájában a Magyar Országgyűlés ajándékaként már 2005-ben felállított, "A megtalált Európa" című szobrot, Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek alkotását. A megnyitót nagy érdeklődés kísérte az újságírók és a képviselők részéről is. "Ezekkel a kezdeményezésekkel lehet megalapozni a magyar elnökség sikerét és Magyarország jó hírét. Külön örvendetes, hogy számos lengyel képviselő látogatott el a megnyitóra. Így megalapozható az egymást követő magyar és lengyel elnökségek közötti kulturális együttműködés, itt az Európai Parlamentben is" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A képviselő kiemelte, éppen ezért sajnálatos, hogy a Fidesz EP-delegációja nem képviseltette magát az eseményen. "Úgy tűnik, a magyar kormánypárt távol tartja magát minden olyan kezdeményezéstől, amelyet szocialista hátterűnek vél. Akkor is, ha részvételével segíthetné Magyarország megítélésének javítását, az elnökség sikerét. Furcsa, hogy miért nem tart fontosnak a Fidesz egy olyan rendezvényt, amelyet európai frakciótársa, Tőkés László, az EP alelnöke is megtisztelt jelenlétével." - mondta a szocialista delegációvezető.