2012. január 19. 09:19

Tabajdi: Európa továbbra is nyomon követi az Orbán-kormány tevékenységét

A magyar miniszterelnök Strasbourgban békülékeny arcát mutatta.

"Fordulatnak tekinthető, hogy az Európai Bizottság a vártnál jóval keményebben lépett fel Orbán-kormánnyal szemben. José Manuel Barroso hangsúlyozta, hogy a Bizottság a három megindított kötelességszegési eljáráson túl nem csak az Orbán-kormány által hozott törvények betűjét, de szellemét is vizsgálni fogja. Az Európai Bizottság eddig ugyanis kizárólag az uniós joganyagból indult ki, s elzárkózott a magyar alkotmány és a törvények tényleges hatásának vizsgálatától.

Az Európai Bizottság a vizsgálat során együtt fog működni az Európa Tanáccsal és a Velencei Bizottsággal, utóbbi két testület ugyanis az uniós jog hatályán kívül eső ügyekben is értékelheti az európai alapelvek, így a jogállamiság, a polgári szabadságjogok és a politikai verseny szabadságának érvényesülését." - értékelte Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az EP strasbourgi plenáris ülésén a magyarországi helyezettel kapcsolatban rendezett vitát.

A szocialista delegációvezető kifejtette, a vita egy másik fontos tanulsága volt, hogy az Európai Néppárt felszólalói közül senki nem kérdőjelezte meg azt, hogy az Európai Bizottság, mint az alapvető értékek őre tovább folytatja az orbáni törvények vizsgálatát, s a közösségi joggal való ütközés esetén további lépéseket tesz. "Ehhez képest másodlagos, hogy a parlamenti vitában a néppárti felszólalók a pártszolidaritás jegyében próbálták kimagyarázni és megvédeni a jobboldali magyar kormány tevékenységét" - fogalmazott.

Tabajdi Csaba szerint a vita harmadik tanulsága, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József, a néppárti frakció alelnöke is kijelentették, készen állnak az együttműködésre egy a magyar kormány tevékenységét folyamatosan ellenőrző vizsgálatban. "Ezt a vizsgálatot az Európai Parlament Állampolgári Jogi-, Bel és Igazságügyi Bizottsága, az Európai Bizottsággal és az Európa Tanáccsal együttműködésben folytathatná le. Remélem, hogy a miniszterelnök és a néppárti alelnök nem csak üres ígéretet tettek, de állni is fogják szavukat" - fogalmazott a szocialisták brüsszeli vezetője.

A vita általános értékelése kapcsán Tabajdi Csaba kifejtette: "Orbán Viktorból valahol Budapest és Strasbourg között kiveszett a szabadságharcos hév és szokatlanul békülékeny hangot ütött meg az Európai Parlament ülésén. Mindez azonban csak a szokásos orbáni taktika része: Orbán külföldön békülékeny arcát mutatja, Magyarországon pedig harcos nacionalistaként lép fel. Az európai intézmények azonban kiismerték őt. Ha nem cselekszik érdemben és nem változtat vállalhatatlan gazdaságpolitikáján, antidemokratikus belpolitikáján, külföld- és Európa-ellenességén, akkor az Orbán-kormány komoly szankciókkal számolhat."