2011. január 18. 15:05

Tabajdi: Eurót lehet nyomtatni, élelmiszert nem!

Az Unió biztonságos élelmiszerellátása a következő évtizedek egyik legnagyobb biztonságpolitikai kihívása lesz, mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja. 2050-ben hárommilliárddal több lakosa lesz a Földnek, a kiélezett azonban harc már most elindult a termőföldért. Kína és más ázsiai országok több millió hektárt bérelnek, sőt vásároltak Afrikában és Ázsia más részén. Ha Európa nem használja ki a termelési adottságaiban rejlő lehetőségeit, az édesvíz és a termőtalaj nyújtotta potenciálját, akkor 10-20 éven belül olyan kiszolgáltatottá válhatunk, amely biztonságunkat súlyosan veszélyezteti.

A szocialista EP képviselő felszólalásában kifejtette: A szakpolitikusoknak nem egymást kell meggyőzniük arról, miért fontos fenntartani a Közös Agrárpolitikát. Az egész európai társadalomnak, vagyis az adófizetőknek, nem utolsósorban pedig a költségvetést meghatározó pénzügyminiszterek kell szemléltetni, a KAP fenntartásának szükségességét. A mezőgazdaság az élelmiszertermelésen túl olyan környezeti és szociális közjavakat is előállít - a táj, a vízkészletek, a talajállapot és a biodiverzitás megőrzésével - amelyeket mezőgazdaság nélkül csak óriási költségráfordítással lehetne létrehozni és fenntartani.

Eurót lehet nyomatni bankópréssel, de élelmiszert nem! Európa nem engedheti meg magának, hogy kiszolgáltatottá váljon. Az európai polgároknak látniuk kell, hogy a gazdálkodók magánföldjeiken az társadalom egésze számára hasznos szolgáltatásokat nyújtanak, a globális klímaváltozás elleni küzdelemben pedig a mezőgazdaságnak mással nem pótolható szerepe van - fűzte hozzá Tabajdi Csaba.