2012. február 14. 15:58

Tabajdi: félrevezette a magyar állampolgárokat a Magyar Televízió!

Valótlan állításokat tartalmaz a Magyar Televízió február 11-i, szombati Híradójában elhangzott tudósítás, amely alkalmas a közvélemény félrevezetésére - áll abban a levélben, amelyet Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője küldött Szalai Annamáriának, a Médiatanács és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőjének. A Híradó olyan téves tájékoztatást közölt, amely rossz színben tünteti fel az Európai Parlamentet. Általában alkalmas arra, hogy a nézők előtt lejárassa az Európai Unió intézményeit. Tabajdi Csaba ezért az eset kivizsgálását, a valótlan állítás elhangzásáért felelős személyek felelősségre vonását és helyreigazítást kér a hatóságtól.

Tabajdi Csaba szerint a Híradóban elhangzott kijelentés, miszerint "Az Európai Parlamentben nem most beszéltek rólunk utoljára, csütörtökön a baloldali frakciók kezdeményezésére Magyarországot elítélő határozatról szavaznak majd", több ponton is valótlanságot állított. "Valótlan állítás az, hogy az európai parlamenti frakciók által kezdeményezett állásfoglalás bármilyen módon elítélné Magyarországot. A Híradóban elhangzó közlés időpontjában, múlt szombaton még egyetlen frakció sem nyújtott be állásfoglalási indítványt. Ennek határideje február 14., dél volt, tehát a Híradóban elhangzó állítás minden alapot nélkülözött."

"Az Európai Parlament korábbi Magyarországgal foglalkozó állásfoglalásaiban sem szerepel egyetlen olyan mondat, amely elítélné Magyarországot, vagy a magyar állampolgárokat bármilyen módon bírálná. A ma benyújtott, négypárti állásfoglalás-tervezetben sincs egyetlen olyan mondat, amely elítélné Magyarországot. Igaz, hogy a szöveg kritikát fogalmaz meg az Orbán kormánnyal szemben, az Orbán kormány azonban nem egyenlő Magyarországgal." - írta levelében a szocialista delegációvezető. "A dokumentum kifejezi az Európai Parlament súlyos aggodalmát. Javasolja, hogy az uniós intézmények vizsgálják meg az európai alapértékek érvényesülését. Ez Magyarország és minden magyar állampolgár érdeke. A javaslat nem kezdeményezi az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását, mindösszesen felveti annak jövőbeni lehetőségét. Ez kizárólag attól függ, hogy az Orbán kormány betartja-e ígéreteit, vállalásait" - húzta alá Tabajdi Csaba.

Tabajdi Csaba továbbá kiemelte: az állásfoglalási indítványt négy európai parlamenti frakció együttesen kezdeményezte. Valótlan állítás a négy frakciót baloldali jelzővel lefedni, hiszen nem képeznek egy ideológiájában közös politikai tömörülést.