2011. március 18. 10:15

Tabajdi kiállt a gazdák és a környezetvédelmi célok érdekében

Elsősorban a mezőgazdasági termelők és a gazdasági válság által erősen sújtott kis- és középméretű gyártók kapnak segítséget a mezőgazdasági munkagépek forgalomba-helyezését szabályozó uniós irányelv mostani módosításával.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságában olyan kompromisszumos javaslatot sikerült elfogadnunk, amely segít a nehéz gazdasági helyzetbe került gyártóknak, de biztosítja a környezetvédelmi célok érvényesülését, a mezőgazdasági munkagépek károsanyag kibocsátásának mérséklését - mondta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja, a mezőgazdasági munkagépek forgalomba-hozatalának feltételeit módosító irányelv szocialista témafelelőse.

 Az irányelv fokozatosan egyre szigorúbb határértékeket állapít meg a mezőgazdasági munkagépek károsanyag kibocsátására. A gazdasági nehézségek áthidalására ugyanakkor lehetővé teszi a gyártóknak, hogy meghatározott számú mezőgazdasági munkagépet a korábbi, kevésbé szigorú előírások szerint helyezzenek forgalomba. A módosítás nyomán a traktorok és mezőgazdasági gépek ára nem, vagy csak kisebb mértékben emelkedik. Ez kedvez azoknak a termelőknek, akik új gépbeszerzéssel szeretnék modernizálni gazdaságukat. A mezőgazdaságban használt munkagépek életciklusa ugyanakkor nagyon hosszú, elérheti a 15-20 évet. Ezért fontos volt, hogy a most elfogadott módosításokat csak átmenetileg, és szűk körben lehessen igénybe venni. Az elfogadott módosítás egyensúlyt teremt a mezőgazdasági termelők és a gyártók érdekei, valamint a környezetvédelem szempontjai között - hangsúlyozta Tabajdi.