Külföld | Tavares jelentés EP vita
2013. július 02. 18:00

Tabajdi: nem az EU, hanem az Orbán-kormány politikája bünteti a magyar embereket

A Tavares-jelentés nem javasol szankciókat!

"Magyar hazafiként, demokrataként, európaiként szerfölött felemás érzés megszólalni a mai vitában. Mark Twain szellemében "patriótának lenni annyit tesz, hogy minden körülmény között támogatom hazámat, azonban kormányomat csak akkor, ha az megérdemli." A Tavares-jelentés érdemi előrelépés acélból, hogy a jövőben az Unió kezelni tudja a demokratikus, jogállami deficiteket is a Koppenhágai Bizottság felállításával.

Nehéz megélni, hogy ehhez hazám kormányának tevékenysége is alapot szolgáltatott a három európai parlamenti állásfoglalás után immár negyedszer. Ahogyan ellenzékiként meg lehetett védeni az Antall-kormány nemzetpolitikáját, vagy a kedvezménytörvényt, most nincs kivel szemben és nincs miért védeni a mostani kormányt. Az Unió ugyanis nem valamiféle hazánkra fenekedő ellenfél, hiszen mi magyarok is az Unió vagyunk. A magyar demokráciát most a jelenlegi kormánytól kell megvédenünk." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője a Tavares-jelentés kapcsán rendezett plenáris vitában.

A szocialisták brüsszeli vezetője hozzátette: "A magyar szocialisták egyértelműen üdvözlik azt, hogy a jelentés nem javasol szankciókat. Ez helyes, hiszen az Európai Unió nem kívánja büntetni a magyar népet, erre különben sincs sem szándéka, de joga sem. Éppen elég nagy büntetés a magyar nép számára az Orbán kormány politikája. 

Tiszteletben tartom a magyar miniszterelnök méltóságát, de Ön az elmúlt években milliók személyes méltóságát és érdekeit sérti és sértette meg. Véglegesen megnövelte a szegények és a gazdagok közötti különbségeket, rendszerszerűen bontotta le a demokráciát, a jogállamiságot, a médiaszabadságot. Az Európai Parlament jelentése biztatás a változást óhajtó magyar polgárok számára, de népünk szabadságát a szavazófülke magányában csak mi, magyar polgárok szerezhetjük vissza."