2011. november 10. 17:11

Tabajdi: nem csökkenhetnek a felzárkóztatási források!

Összefognak az Unió közép- és kelet-európai tagállamainak szocialista EP-képviselői annak érdekében, hogy a Kohéziós Politika továbbra is a felzárkózás motorja maradjon. A képviselők erről az EP-ben 2004 óta működő "Visegrád Plusz", új nevén "Duna-Balti Együttműködés" keretében egyeztettek. Az együttműködés és a találkozó kezdeményezője Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője. "Az Európai Parlamentben is szervezzük az összefogást annak érdekében, hogy az európai jobboldal által erőltetett megszorítások ne vezessenek az új tagállami, köztük a magyarországi fejlesztési támogatások csökkenéséhez a 2014-20-as időszakban. A továbblépéshez azonban többpárti összefogás szükséges" - mondta Tabajdi Csaba.

Az Európai Bizottság októberben tette közzé jogalkotási javaslatait a Kohéziós Politika 2014-es reformjával kapcsolatosan. A bizottsági javaslat jelentősen csökkentené az új tagállamok felzárkózását szolgáló támogatásokat. Magyarország különösen sokat, becslések szerint akár a hazánkba jutó felzárkózási támogatások egyötödét is elveszítheti az új feltételek miatt. A megbeszélésen számos új tagállami szocialista képviselővel együtt részt vett Ivajlo Kalfin bolgár képviselő, aki az Európai Szocialista Frakciót képviseli az EP tárgyalócsoportjában az Unió hétéves költségvetéséről folytatott intézményközi vitában. Szintén részt vett Victor Bostinaru román képviselő, a Kohéziós Alapról szóló parlamenti jelentés felelőse is.

A képviselők kiemelték: a legsúlyosabb probléma az, hogy a támogatási plafon jelentős csökkentésével, valamint az átmeneti régiók és az uniós szintű infrastrukturális rendszerek támogatásával jelentős mértékben csökkenhetnek a legszegényebb régióknak jutó uniós források. "Súlyosan diszkriminatív a tervezett makrogazdasági feltételrendszer is, amely a tagállamok gazdaságpolitikai egyensúlytalansága esetén lehetővé tenné, hogy a régióktól vonjanak meg forrásokat. Ez a rendszer két szempontból is igazságtalan: egyrészt az önkormányzatokat bünteti a központi kormány felelőtlen gazdaságpolitikája miatt. Másrészt lehetőséget teremt arra, hogy az új tagállamokat sokkal erősebben szankcionálják, hiszen a fejlesztési források többsége továbbra is ide áramlik." - fejtette ki a magyar szocialista delegációvezető.

"A Duna-Balti Együttműködés lehetővé teszi, hogy az EP második legnagyobb frakciójában határozottan tudjuk képviselni az új tagállamok, köztük Magyarország érdekeit. Ahhoz azonban, hogy a siker biztos legyen, a Fidesz EP-képviselőinek is hasonló aktivitást és nyitottságot kellene mutatniuk a Magyarországra érkező felzárkóztatási források megvédése érdekében." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.