2011. március 08. 12:51

Tabajdi: Nincs bal, vagy jobboldali vírus

A 2009-es influenza világjárvány idején az Európai Unió tagállamai a legfelkészültebbnek számítottak az egész világon a vírus elleni védekezés terén.

Hazám, Magyarország, az akkori baloldali kormány előrelátásának köszönhetően saját oltóanyag-készlettel rendelkezett, korán megkezdte a veszélyeztetett csoportok oltását és minden állampolgár számára elérhetővé tette a H1N1 vírus ellen kifejlesztett oltóanyagot. Magyarországon sajnos, az akkor ellenzékben lévő Fidesz igyekezett belpolitikai vitát csinálni a H1N1 elleni oltókampányból. Ez elfogadhatatlan magatartás: az emberek egészségét nem lehet belpolitikai játszmák tárgyává tenni - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, a H1N1 vírusjárvány elleni védekezés értékeléséről készített jelentés vitájában. Tabajdi hozzátette, az idő azt igazolta, hogy indokolt volt a baloldali kormány elővigyázatossága, és minden alapot nélkülözött a Fidesz vádaskodása. Idén is kitört a H1N1 járvány, a szocialisták azonban csináltak belpolitikai ügyet ebből - mondta.

Az Európai Parlament most elkészült jelentése és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi közleménye is megállapítja, hogy az államok részéről a védekezés során tanúsított elővigyázatosság indokolt volt. A járványok elleni fellépés azonban a hatékonyabbá tehető a jövőben, ha az unió tagállamai szorosabban együttműködnek egymással, összehangolják megelőzési terveiket, és egységes szempontrendszer szerint határozzák meg a veszélyeztetett csoportokat - hangsúlyozta a szocialista delegációvezető.

Tabajdi Csaba, a Környezetvédelmi Bizottság tagja, akinek hat módosító indítványa is beépült a jelentésbe szorgalmazta, hogy az EU tagállamai lépjenek fel közösen az oltóanyagkészletek vásárlása során, és ennek érdekében dolgozzanak ki egységes közbeszerzési eljárásokat, továbbá egyeztessék beszerzési stratégiájukat egymással és az Európai Bizottsággal. Sürgette, hogy a pontosabb előrejelzés érdekében a járvány súlyosságának megállapításakor ne csak a vírus földrajzi elterjedését, hanem annak súlyosságát, mortalitását is vegyék figyelembe a jövőben.

Mindemellett nagyobb átláthatóságot kell biztosítani a járványhelyzetek elemzésével és kihirdetésével megbízott testületekben. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői testületeiben és az Európai Járványügyi Hivatalban megbízott szakértők önéletrajzát és összeférhetetlenségi nyilatkozatát nyilvánosságra kell hozni a jövőben - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.