2011. február 17. 17:25

Tabajdi: sajnálatos a keleti partnerségi csúcs elhalasztása

Sajnálatosnak nevezte Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő csütörtökön, hogy el kellett halasztani az Európai Unió és a vele úgynevezett keleti partnerségben álló országok május 27-ére Magyarországon tervezett csúcstalálkozóját.

Hajdú Márton, a magyar EU-elnökség szóvivője Brüsszelben jelentette be, hogy az EU, valamint Fehéroroszország, Ukrajna, Moldova, Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország eredeti tervek szerint Gödöllőn rendezendő találkozóját az év második felében, a lengyel soros elnökség alatt tartják meg.

Az MTI-nek Strasbourgban nyilatkozva Tabajdi Csaba úgy vélte, ez egyebek között azért sajnálatos, mert Magyarország kevésbé részrehajlóan tudta volna kezelni ezt a témát, mint Lengyelország.

Hozzátette: a brüsszeli bejelentésben említett logisztikai érv mellett lát egy más okot is, nevezetesen azt, hogy amerikai részről nem látszott biztosítva a magas szintű képviselet. Információk szerint uniós szinten sem mutatkozott kellően magas szintű jelenlét - tette hozzá.

Az MSZP EP-delegációjának vezetője elmondta azt is: reméli, hogy a halasztás az nincs összefüggésben a kormány uniós elszigeteltségével, a médiatörvény kapcsán említett nemzetközi fenntartásokkal.

A brüsszeli tájékoztatás nem tért ki arra, hogy milyen más nemzetközi események időpontjával ütközik a keleti partnerségi csúcs eredetileg tervezett időpontja. Ismeretes azonban, hogy a világ nyolc kiemelkedő nemzetgazdaságát - az Egyesült Államokat, Japánt, Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Olaszországot, Kanadát, valamint Oroszországot - tömörítő G8-as csoport május 26-27-én tartja csúcstalálkozóját a franciaországi Deauville-ban.